Noaks Ark

Noaks Ark blev Sveriges första organisation för att förebygga hiv och att stödja sjuka och deras närmaste. Ända sedan starten 1986 har vi arbetat mitt i den verklighet där hiv finns och under årens lopp har en ojämförlig kunskap och erfarenhet samlats under ett och samma tak.

Vi samlar ett nätverk av regionalt verksamma Noaks Ark-föreningar i Sverige som erbjuder aktiviteter och stöd i olika former för den som lever med hiv eller är närstående. Tillsammans arbetar vi förebyggande mot hiv och andra sexuellt överförda infektioner och genom informations- och utbildningsinsatser vill vi bidra till ökad kunskap och medvetenhet om hiv. Flera av våra Noaks Ark-föreningar erbjuder hivtest med snabbsvar.

 

 

Resa

Packar du väskorna inför utlandsresa? Tag gärna kontakt med din läkare för att ta reda på om du bör vaccinera dig mot något, kanske behöver du också komplettera ditt reseapotek med nödvändiga mediciner. Det kan också vara bra att läsa på lite om vad man bör tänka på i landet som du reser till.

Vaccin mot gula febern

Om du ska resa till vissa länder i Afrika eller Sydamerika krävs vaccin mot gula febern, ett vaccin som inte rekommenderas till personer som lever med hiv. Vill du trots det resa till ett sådant land måste du ha med dig ett intyg från din läkare där hen uppger varför du inte kan ta vaccinet.

Införsel av mediciner till annat land

Reglerna för att resa med olika typer av läkemedel skiljer sig åt mellan olika länder, även inom EU. Kraven på intyg kan också vara skilja sig åt.

För att få veta vilka regler som gäller bör du kontakta landets ambassad här hemma i Sverige

Om du skulle bli stoppad i tullen måste du kunna styrka att det är dina personliga mediciner, avsedda för personligt bruk. Smidigast brukar det vara att ha medicinen i sin originalförpackning med etikett med ditt namn på, eller intyg från din läkare.

Packa alltid mediciner i handbagaget, incheckat bagage kan komma bort.

Läs mer