Resa

Packar du väskorna inför utlandsresa? Tag gärna kontakt med din läkare för att ta reda på om du bör vaccinera dig mot något, kanske behöver du också komplettera ditt reseapotek med nödvändiga mediciner. Det kan också vara bra att läsa på lite om vad man bör tänka på i landet som du reser till.

Vaccin mot gula febern

Om du ska resa till vissa länder i Afrika eller Sydamerika krävs vaccin mot gula febern, ett vaccin som inte rekommenderas till personer som lever med hiv. Vill du trots det resa till ett sådant land måste du ha med dig ett intyg från din läkare där hen uppger varför du inte kan ta vaccinet.

Införsel av mediciner till annat land

Reglerna för att resa med olika typer av läkemedel skiljer sig åt mellan olika länder, även inom EU. Kraven på intyg kan också vara skilja sig åt.

För att få veta vilka regler som gäller bör du kontakta landets ambassad här hemma i Sverige

Om du skulle bli stoppad i tullen måste du kunna styrka att det är dina personliga mediciner, avsedda för personligt bruk. Smidigast brukar det vara att ha medicinen i sin originalförpackning med etikett med ditt namn på, eller intyg från din läkare.

Packa alltid mediciner i handbagaget, incheckat bagage kan komma bort.

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Noaks Ark Direkt

Du kan vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan 10 och 12. Under vecka 29 och 30 har vi öppet måndag, onsdag och fredag.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt