Hivtesta dig

Hos oss kan du hivtesta dig enkelt, diskret och gratis. Vi erbjuder hivtest med snabbsvar i Stockholm, Växjö, Linköping, Norrköping och Malmö. På våra mottagningar finns erfaren personal på plats för samtal och stöd. Noaks Ark nekar aldrig någon att hivtesta sig. Det är viktigt att tidigt få veta om man har hiv eftersom det ger möjlighet till bättre vård och behandling. Det bidrar även till minskad spridning av hiv eftersom behandlad hiv inte överförs vid sex.

Så går hivtestet till

Testet tas med ett stick i fingret varpå blod samlas upp och stryks ut på en testremsa. Efter 20 minuter kan testresultatet avläsas. Medan vi väntar på svaret har vi tid för samtal och frågor.

Tidig diagnos viktig

Det är viktigt att tidigt få veta om man har hiv eftersom det ger möjlighet till bättre vård och behandling. Det bidrar även till minskad spridning av hiv, eftersom behandlad hiv inte överförs vid sex.

Våra tester

Vi använder så kallade snabbsvarstester, vilket innebär ett stick i fingret och att du får ditt svar inom 20 minuter. Testet som vi använder – Abbott Determine HIV early detect – är godkänt av Läkemedelsverket och har samma tillförlitlighet som de tester som tas i armvecket och analyseras i ett laboratorium.

När kan jag lita på ett negativt provsvar?

Snabbtestet vi använder reagerar på antikroppar mot hiv som hos de allra flesta kan upptäckas mellan tre till sex veckor efter smittillfället. Helt säkert är resultatet först efter åtta veckor från risktillfället. (Sex veckor om provet tas i armvecket.)

Var kan jag testa mig?

Vi erbjuder hivtest med snabbsvar i Stockholm, Växjö, Linköping, Norrköping och Malmö. För andra mottagningar kontakta 1177.

Fler frågor och svar om hiv.

Lyssna på allt du behöver veta om hivtest (Länk till Noaks Ark-podden)

Noaks Ark - Ett stick i fingret - Lars Lerin - Hiv går att behandla - Behandlad hiv smittar inte.
Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan 10 och 12. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt