Noaks Ark

Noaks Ark blev Sveriges första organisation för att förebygga hiv och att stödja sjuka och deras närmaste. Ända sedan starten 1986 har vi arbetat mitt i den verklighet där hiv finns och under årens lopp har en ojämförlig kunskap och erfarenhet samlats under ett och samma tak.

Vi samlar ett nätverk av regionalt verksamma Noaks Ark-föreningar i Sverige som erbjuder aktiviteter och stöd i olika former för den som lever med hiv eller är närstående. Tillsammans arbetar vi förebyggande mot hiv och andra sexuellt överförda infektioner och genom informations- och utbildningsinsatser vill vi bidra till ökad kunskap och medvetenhet om hiv. Flera av våra Noaks Ark-föreningar erbjuder hivtest med snabbsvar.

 

Noaks Ark Riksförbundet | Oro och ångest för hiv
1301
page-template-default,page,page-id-1301,page-child,parent-pageid-231,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,side_menu_slide_with_content,width_470,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Oro och ångest för hiv

Vi som arbetar på telefonrådgivningen samtalar dagligen med personer som ringer för att de behöver prata med någon om sin rädsla för hiv. Oavsett om det finns en risk eller inte känner dessa personer en mycket stark oro eller ångest över att ha blivit smittade. För vissa är ångesten så handikappande att de inte klarar av att sköta sitt arbete eller sina studier. En del personer sjukskriver sig och en del berättar att de har fått självmordstankar. All tid går åt till att oroa sig, att undersöka sin kropp och vara uppmärksam på symtom och till att söka information på nätet. Detta beteende leder ofrånkomligen till att ångesten ytterligare stegras.

Hur fungerar ångest?

När vi drabbas av ångest för någonting, till exempel en stark rädsla för att ha fått en allvarlig sjukdom, börjar vår hjärna att gå på högvarv och vi blir vaksamma på allt som bekräftar att rädslan är befogad. Vi får ett selektivt tänkande, blir självfokuserade, ältar och gör tankefel. Händelsen som väckt ångesten gör att vi kan få oerhört starka känslor av rädsla, ilska, sorg, skam och skuld. Om vi dessutom ångrar och anklagar oss för det som hänt, kan många av oss också få ett mer eller mindre omedvetet strafftänkande. Handlar det om att vi varit otrogna, blir vi livrädda för att smitta vår partner eller våra barn. Det är vanligt att vi också börjar se symtom hos partnern eller barnen, symtom som vår hjärna gör om till tydliga tecken på hiv. Vi blir övertygade om att det som vi är mest rädda för har inträffat och den del av vår hjärna som kan tänka rationellt och logiskt slås fullständigt ut.

Testa sig?

Om ångesten och tankarna kring hiv blir så här outhärdliga, anser vi att man ska vara snäll mot sig själv och gå och testa sig. Detta oavsett om det finns ett risktillfälle eller inte. Vår hjärna har uppfattat det som en risk och ett hot och kan behöva få se svart på vitt att ingenting har hänt.

När dessa personer till slut vågar komma till oss för ett test, är de oftast helt utmattade av oro. En av dessa personer hade en lång telefon- och mejlkontakt med oss innan han kom och testade sig. Han var inte smittad av hiv och blev naturligtvis oerhört lättad. Trots det tog det ett tag innan rädslan han känt helt försvann.

Vi har fått hans tillåtelse att återge ett av de mejl han skrev när hans ångest var som störst. Vi tycker att hans ord tydligt beskriver vilket kaos man befinner sig i när den här ångesten slår till. Han och vi hoppas att det kan vara till hjälp för andra som befinner sig i samma situation. Om inte annat för att förstå att man inte är ensam om att reagera så här starkt, att man inte håller på att bli galen utan att det är den primitiva delen av vår hjärnas sätt att hantera en hotfull situation.

 

Mejl från en klient

”TACK Peder!
känns alltid tryggt när jag får lite riktig info som kan hjälpa mig att komma vidare.

jag jobbar som fastighetsskötare och ibland är det tunga jobb….. jag flyttade nu i förmiddag 2st källarförråd själv vilket blir tungt och slitsamt och kallsvettades något ENORMT…. jag blir förvånad över det men det ända man tänker på och som gror i huvudet är ju OM…… man får ju som en sjuklig frossa pendlar upp och ner och kalla fötter fast man tycker att man svettas, speciellt kvällstid. pirrar i kroppen, huvudet och det känns som huvudet liksom är bedövat. igår när jag gick och lade mig gick det inte att somna. gick upp,,, kollade givetvis på Leo’s sida om svar på frågor…. gick och lade mig igen…. gick upp vid 01,00 igen och kollade om primärinfektioner. gick och lade mig somnade och vakna 03,00 första jag tänkte på: har jag ont i halsen eller huvudet….. somnade om och gick sedan upp 06,00, kände efter,,,,, svar JA öm och dov i huvudet kollade leo’s sida. åkte till jobbet och har fram till nu på jobbet även kollat ca 5 ggr på nätet nu på förmiddagen hos er och hos leo om diverse…. ja du förstår det blir jobbigt

när jag flyttade förråden nu på förmiddagen kom en tjej ner i källaren, strax innan tänkte jag bara sätta mig ner och grina för att allt kändes så jävla illa, höll på att bryta ihop kort sagt. tjejen kommer ner och har med sig bullar och säger,,,, ser hur du sliter och tänkte att du kanske ville ha lite fika……… SNÄLLT…….. men jag är så upptagen i mig själv och mina tankar så jag kan inte ens ta in detta…… SYND

kommer hem på lunch nu går in på toa tar av mig och kollar…… utslag…… nej vilken tur….. eller vänta är det inte ett eller två på bålen, sen har jag ju den där finnen i pannan och ett litet utslag på handen…… tror du förstår vad jag menar Peder………………………………….

lunchen smakar inte, mår illa när jag försöker äta och tycker att muntorrhet är ett faktum och att det smakar skit i mun, svider det inte lite också på tungan………….. ja du förstår………

vet inte om det är detta som kallas dödsångest, oro, ångest eller kanske lite av varje. vet inte såna här fall kanske är vanliga, jag kanske inte är själv????

hoppas att jag kan svara dig så här Peder, känns ganska bra att kunna bolla en och annan oro med en kunnig inom området…..

Mvh”