27 nov 2017

Historisk tillbakablick 1 december

På gator och torg, i byar och storstäder runtom i hela världen samlas människor inför och under 1 december för att belysa hiv. Närmare 37 miljoner människor lever med hiv. De medicinska framgångarna har sedan epidemin startade, i början på 1980-talet, har varit enorma. Den som får behandling idag kan leva ett liv som de flesta andra. Behandlad hiv överförs inte vid sex.

Men fördomar och attityder har inte förändrats i samma takt. Att öka kunskapen kring hiv är en av våra största utmaningar  just nu, för att stoppa stigma. I Sverige lever 7000 människor med hiv. 1 av 5 väljer att inte berätta för någon om sin hivstatus.

Noaks Ark uppmärksammar för 29:e året världsaidsdagen. I år med föredrag, öppet hus på flera lokalföreningar, minnesstunder, fackeltåg, musik, paneldiskussioner och filmen 120 slag i minuten.

Filmen utspelar sig i Paris under tidigt 90-tal och följer ACT UP, (AIDS Coalition to Unleash Power), en aktionsrörelse som kämpade för ökad kunskap och acceptans kring hiv och aids. ACT UP startade i New York, men hade förgreningar i stora delar av världen, bland annat i Stockholm. Filmen skildrar en grupp unga människors kamp, inte bara mot de gigantiska läkemedelsföretagen utan även för att accepteras av ett samhälle fyllt av skräck och förakt.

120 slag i minuten speglar också en tid fylld av sorg och förtvivlan, av svår sjukdom, kamratskap och kärlek.

Filmen är baserad på regissören Robin Campillos eget engagemang i ACT UP under början av 90-talet och är vinnare av hela 4 priser vid Cannes Filmfestival 2017, däribland Grand Prix, FIPRESCI-priset & Queerpalmen. Filmen är även utvald som Frankrikes kandidat till Oscarsgalan och klassen ”Bästa icke-engelskspråkiga film”.

Noaks Ark arrangerar flera samtal runt om i landet i samband med filmvisningen. Bland annat i Stockholm, Göteborg, Växjö, Umeå (25 november) och Luleå.

Riksförbundet Noaks Ark delar ut Guldarken till person för förtjänstfull insats som bidragit till begränsning av hiv och dess konsekvenser. Priset delas ut på Noaks Ark Stockholm, klockan 14.

Hitta din lokalförening här.

Läs mer om filmen på IMDb här.

Läs mer om ACT UP här.

 


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan 10 och 12. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt