01 dec 2017

Janina Ludawska tilldelas Guldarken

Riksförbundet Noaks Arks utmärkelse Guldarken delas årligen ut för förtjänstfulla insatser som bidragit till en begränsning av hiv och dess konsekvenser. I samband med internationella aidsagen 1 december utdelas priset till hivaktivisten Janina Ludawska, 96 år, från Tensta.

Janina Ludawska tillhör Sveriges tidigast engagerade volontärer inom hivprevention och psykosocialt stöd riktat till personer som lever med hiv. Janina blev aktiv inom Noaks Ark–rörelsen i mitten av 80-talet och är trots sin höga ålder fortfarande aktiv inom Noaks Ark i Stockholm. Hennes pionjärinsatser inkluderar ett stort antal resor till Östeuropa med insamlade hivmediciner.

I flera länder, även i Europa, rådde i många år brist på hivläkemedel. I stället för att kasta bort överbliven medicin i Sverige samlade Janina in dem, förde noggranna anteckningar om preparaten och deras utgångsdatum och delade ut dem till kliniker som tacksamt tog emot medicinerna.

Många gånger var Janina också en rollmodell för sjukvårdpersonal som hade bristfälliga kunskaper om hiv och som ofta var rädda för patienterna.

Janina Ludawska föddes i Warszawa i Polen 23 december 1921. I samband med ett besök i Sverige nåddes hon av informationen om att Nazityskland hade anfallit hennes hemland. Andra världskriget hade brutit ut. Janina fick stanna i Sverige under kriget, men hennes familj dödades i judeförföljelserna, föräldrarna troligen i förintelselägret Treblinka.

– Det är fina ord ni säger om mig, men den här utmärkelsen har också en annan sida. Jag förlorade min son i aids 1986. Han var mitt allt, min stora kärlek. Jag kom till Noaks Ark i en mycket svår tid i mitt liv. Jag kan helt klart säga, att vore det inte för Noaks Ark, skulle jag inte ha överlevt, säger Janina Ludawska.

Janina Ludawska tog emot Guldarken av Noaks Ark Stockholms ordförande, tidigare sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg i samband med internationella aidsdagen.

 


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt