Mpox

Vad orsakar sjukdomen?

Mpox (tidigare kallat apkoppor) är ett virus som kan överföras både mellan djur och människa såväl som mellan människor. Mpox orsakas av apkoppsvirus, vilket är en typ av så kallat ortopoxvirus. Det förekommer i både mildare och mer allvarlig form och innan 2022 var det ovanligt att överföring skedde till människor.

Hur smittar mpox?

Överföring sker framför allt vid nära fysisk kontakt, där sexuell kontakt utgör särskilt stor risk. I ett fåtal fall har smitta även spridits indirekt, via t.ex. handdukar, sängkläder eller sexleksaker. Viruset kan finnas i luftvägarna och Folkhälsomyndigheten utesluter inte att smitta från luftvägarna kan förekomma. Mpox kan även spridas från mor till nyfött barn, framför allt i samband med förlossning.

Hur skyddar man sig mot mpox?

Smitta kan förebyggas genom att undvika kontakt med infekterade individer. Personer med nedsatt immunförsvar som har större risk att bli allvarligt sjuka av mpox rekommenderas vaccination – detta inkluderar personer som lever med hiv och står på PrEP-behandling.

Vilka symtom kan man få?

Till de vanliga symtomen på mpox hör blåsor eller sår i ansiktet och runt munnen, könsorgan och anal samt bål, armar, ben, händer och fötter. Viruset kan även ge bland annat feber, smärta, svullna lymfkörtlar och problem med avföring.

Hur går undersökning och testning till?

Det är möjligt att ställa diagnos genom provtagning som påvisar virusets arvsmassa vid analys i laboratorium.

Var kan man testa sig?

Du kan testa dig på alla vårdcentraler, husläkarmottagningar, ungdomsmottagningar, hud- och venmottagningar, sex- och samlevnadsmottagningar och specialmottagningar för sexuellt överförda infektioner. Telefonnummer och länkar till många av landets mottagningar hittar du här.

Hur behandlar man mpox?

De flesta behöver ingen behandling, men vid allvarlig sjukdom finns det läkemedel som kan ges för att minska symtomen eller infektionen.

Hur vanlig är sjukdomen?

Under utbrottet 2022 rapporterades över 20 000 fall av mpox i EU/EES. I Sverige är det vanligast att mpox överförs mellan män som har sex med män.

Vad säger Smittskyddslagen?

Mpox klassas som en allmänfarlig och smittspårningspliktig sjukdom enligt den svenska Smittskyddslagen. Alla fall ska rapporteras till smittskyddsläkare och till Folkhälsomyndigheten.

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30 års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns här för dig helgfria vardagar mellan kl. 10:00 och 12:00 via telefon och chatt. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt