Kondylom

I samarbete med Gilead Sciences

Vad orsakar sjukdomen?

Kondylom, eller könsvårtor, orsakas av ett virus som tillhör gruppen humant papillomvirus, HPV. Mer än 100 olika typer av humant papillomvirus finns beskrivna. Cirka 40 av dessa är så kallade genitala humana papillomvirus och söker sig till slemhinnor i framför allt underlivet. Några av de HPV-typer som finns kan orsaka kondylom medan andra HPV-typer är upphovet till livmoderhalscancer – läs mer under ”Humant papillomvirus (HPV)”.

Hur smittar viruset?

Papillomvirus smittar via direkt kontakt. Oskyddade samlag är den vanligaste smittvägen för kondylom. Såvitt man vet är man bara smittsam då det finns vårtor.

Hur skyddar man sig mot kondylom?

Kondom är inte ett säkert skydd mot kondylom. Det finns vaccin som skyddar mot de vanligaste HPV-typer som kan orsaka kondylom och olika typer av cancer. Vaccin bör ges så tidigt som möjligt, innan personen utsatts för många olika typer av HPV-viruset, men man kan även vaccinera sig som vuxen.

Vilka symtom kan man få?

Kondylom ger i allmänhet inga symtom förutom att vårtorna känns eller syns. Utseendet på vårtorna kan variera. Ibland är de hudfärgade, små och flikiga, ibland kan de vara platta och då svåra att se utan en speciell undersökning. Inkubationstiden är ofta flera månader, men ibland kan det dröja ett år eller längre innan vårtor uppstår.

Hos mannen sitter vårtorna normalt på förhuden, ollonet, penisskaftet, i urinrörsmynningen eller i ändtarmsområdet. Hos kvinnor ses vårtorna på blygdläpparna, i urinrörsmynningen, i slidöppningen, på livmodertappen eller runt ändtarmsöppningen. Oavsett var vårtorna sitter så finns viruset sannolikt överallt i könsorganens slemhinnor och även i ändtarmen.

Alla får dock inte vårtor av viruset. Man kan alltså vara smittad utan att veta om det.

Hur går undersökning och testning till?

Kondylomvirus kan inte odlas i laboratorier och därför kan man inte säga vem som bär på virus eller inte. De stora typiska vårtorna är lätta att se och diagnostisera. Om de är små eller har ett annorlunda utseende behövs mikroskopisk analys av en vårta.

Var kan man låta undersöka sig?

Du kan kontakta en vårdcentral, husläkarmottagning, ungdomsmottagning, hud- och venmottagning eller sex- och samlevnadsmottagning för undersökning. Telefonnummer och länkar till många av landets mottagningar hittar du här.

Hur behandlar man kondylom?

Det finns inget botemedel mot viruset, men man kan behandla vårtorna. Det görs oftast genom pensling med en frätande lösning. De kan också brännas eller frysas bort eller tas bort genom små kirurgiska ingrepp. Liksom hand- och fotvårtor kan kondylomen vara svåra att få bort helt och nya vårtor kan uppträda. Infektionen läker ut av sig själv efter några år, men det går inte att säga när man inte längre är smittsam.

Hur vanlig är sjukdomen?

Kondylom är en av de vanligaste sexuellt överförda infektionerna, men eftersom infektionen inte omfattas av Smittskyddslagen finns ingen tillförlitlig statistik.

Vad säger Smittskyddslagen?

Kondylom omfattas inte av Smittskyddslagen.

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30 års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns här för dig helgfria vardagar mellan kl. 10:00 och 12:00 via telefon och chatt. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt