Herpes

I samarbete med Gilead Sciences

Vad orsakar sjukdomen?

Sjukdomen orsakas av ett virus, Herpes simplex-virus, HSV, som finns i två närbesläktade varianter, HSV-1 och HSV-2. Båda virusvarianterna kan orsaka utslag och sår på läppar (munherpes) och könsorgan (könsherpes eller genital herpes). HSV-1 är dock oftare orsak till munherpes medan HSV-2 oftare orsakar könsherpes.

Hur smittar herpes?

Herpesvirus finns framför allt i saliv och den vätska som finns i de blåsor som bildas. Senare års forskning har dock visat att omedveten virusutsöndring utan symptom kan ske och att man därför kan smitta en partner utan att man själv är medveten om att man är smittad eller smittsam. Herpesvirus överförs via direkt kontakt, slemhinna mot slemhinna, mun mot mun eller mun till slemhinna. Man kan därför få munherpes till exempel via kyssar och oskyddad oralsex. Genital herpes smittar via oskyddade vaginala och anala samlag och vid oskyddat oralsex och rimming (om man slickar någons ändtarmsöppning)

När virus kommit in i kroppen förökar det sig och sprids via nervtrådar upp till nervknutor vid korsryggraden eller kinden. Där kommer virus att finnas kvar för resten av livet i form av en latent eller ”vilande” infektion.

Hur skyddar man sig mot herpes?

Kondom reducerar avsevärt risk för smitta under förutsättning att den är hel och sitter på under hela samlaget. En god personlig hygien minskar också risken för smittspridning. Om man har symptom bör man inte dela bestick, mat eller läppsalvor med andra.

Vilka symtom kan man få?

Inkubationstiden för herpes brukar vanligen anges till 2–20 dagar. De flesta som smittas av herpes får dock i början inga symtom alls. Detta gäller både munherpes och genital herpes. En del av de som smittas genitalt kan få kraftiga symtom av sin primärinfektion. De första tecknen brukar vara stickningar, sveda och klåda i huden. Efter ungefär ett dygn kommer blåsor som efter någon dag brister och ett vätskande sår uppstår. Dessa sår kan vara mycket smärtsamma. Man kan få hög feber, huvudvärk och ömmande, svullna lymfkörtlar i ljumskarna. Utan behandling kan det ta flera veckor innan man är helt återställd och såren läkta.

Efter det första utbrottet får en del personer inga fler utbrott av sin herpesinfektion. De virus som ligger ”vilande” i nervknutorna kommer dock hos en del människor att av olika anledningar ”vakna”, reaktiveras. De förökar sig och transporteras ut till huden vilket kan resultera i ett symtomgivande utbrott med nya blåsor och sår. Dessa återfall brukar i regel vara lindrigare än förstagångsinfektionen. Ett återfall kan också ske i form av virusutsöndring som man inte märker av. De återkommande utbrotten kommer oftast på samma ställe. Vanliga orsaker till återfall är sänkningar av immunförsvaret som till exempel andra infektioner, menstruation, stress eller solbadning.

Hur går undersökning och testning till?

En herpesinfektion är oftast så typisk att någon provtagning inte är nödvändig. Diagnosen kan säkerställas genom att sekret tas från färsk blåsa eller sår och skickas till laboratorium för viruspåvisning.

Vart vänder man sig om besvären är svåra?

Du kan kontakta en vårdcentral, husläkarmottagning, ungdomsmottagning, hud- och venmottagning eller sex- och samlevnadsmottagning för undersökning. Telefonnummer och länkar till många av landets mottagningar hittar du här.

Hur behandlar man herpes?

Oftast kräver munherpes ingen behandling, det räcker med att hålla området rent och torrt och undvika täckande smink och liknande. För att dölja såret kan man använda Compeed® munsårsplåster. Det finns ett antal receptfria krämer på apotek, till exempel Anti®, Healip®, Vectavir® och Zovirax® som kan ha en lindrande effekt och göra så att såret läker snabbare. För bästa effekt bör läkemedlen börja användas så tidigt som möjligt. Om man får svåra och ofta återkommande utbrott kan man diskutera med sin läkare om att få receptbelagda läkemedel, till exempel Zovirax® eller Aciklovir Stada®.

Vad kan hända om man inte behandlar?

Utbrotten av herpes kan pågå längre om man inte behandlar med de krämer som finns. En gravid kvinna med en pågående genital herpes kan smitta sitt barn vid förlossningen, varför man oftast väljer kejsarsnitt i dessa fall.

Hur vanlig är sjukdomen?

Herpes är en mycket vanlig infektion. Cirka 70 % av den vuxna befolkningen är bärare av HSV-1 och cirka 30 % av HSV-2.

Vad säger smittskyddslagen?

Sjukdomen är inte anmälningspliktig enligt Smittskyddslagen och man är inte enligt lag skyldig att informera en partner om sin smitta.

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30 års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns här för dig helgfria vardagar mellan kl. 10:00 och 12:00 via telefon och chatt. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt