HPV
Vad orsakar HPV?
HPV är den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i Sverige. Viruset är mycket smittsamt och de flesta människor blir infekterade av någon av virusets olika typer någon gång i livet. Infektionen är symtomfri och brukar läka ut av sig själv, men kan ge upphov till andra sjukdomstillstånd, som kondylom (könsvårtor) och förstadier till cancer samt orsaka cancer i bland annat livmoderhals, vulva, vagina, anus, penis och svalg.
Hur smittar HPV?
HPV smittar via kontakt med slemhinnor och hud, främst genom oskyddade samlag, men även vid sex med kondom är det möjligt att bli smittad. HPV kan troligen även överföras vid djupa kyssar.
Hur skyddar man sig mot HPV?
Förebyggande insatser i form av vaccination är det mest effektiva skyddet mot HPV. I Sverige erbjuds alla i årskurs 5 vaccination mot HPV inom ramen för det nationella barnvaccinationsprogrammet. I dagsläget är ikappvaccination (catch-up) gratis för kvinnor, genom en nationell satsning att utrota livmoderhalscancer. Det går även att vaccinera sig privat och betala själv.
Folkhälsomyndigheten färdigställde en utredning i juni 2024 där de konstaterade att behovet av ikappvaccination behöver utökas för att inkludera alla upp till 26 år, oavsett kön, samt att vaccination för personer i riskgrupp kan betänkas upp till 45 års ålder. I ett pressmeddelande skrev de: ”Folkhälsomyndigheten ser ett behov av vaccination mot humant papillomvirus, HPV, i grupper som hittills inte erbjudits denna vaccination på ett organiserat sätt. Grupperna inkluderar pojkar och män, inklusive män som har sex med män (MSM), samt transpersoner och personer som lever med hiv”.
Kondom är inte ett säkert skydd mot HPV.
Vilka symtom kan man få?
Viruset ger i sig inga symtom och många har HPV utan att känna till det, men om infektionen kvarstår kan den leda till kondylom (könsvårtor) eller olika typer av cancer.
Hur går undersökning och testning till?
HPV-test är en del av det gynekologiska cellprov som görs på kvinnor för att upptäcka cellförändringar och förstadier till cancer i livmoderhalsen. För män finns det idag inget HPV-test.
Vart vänder man sig om infektionen leder till svårare besvär?
Du kan kontakta en vårdcentral, husläkarmottagning, ungdomsmottagning, hud- och venmottagning eller sex- och samlevnadsmottagning för undersökning. Telefonnummer och länkar till många av landets mottagningar hittar du här.
Hur behandlar man HPV?
Det finns inget botemedel mot själva viruset för den som redan har drabbats av HPV, men det är möjligt att undvika att smittas genom att vaccinera sig. När HPV leder till kondylom (könsvårtor) kan det ibland krävas behandling av vårtorna genom pensling med en frätande lösning eller att vårtorna bränns, fryses eller opereras bort. HPV-infektionen läker ofta ut av sig själv inom ett par år.
Vad kan hända om man drabbas av HPV?
Det finns mer än 200 olika typer av HPV, varav 13 klassas som högriskvirus. Dessa kan orsaka kondylom (könsvårtor) och leda till förstadier av cancer samt cancer i till exempel livmoderhals, vulva, vagina, anus, penis och svalg.
Hur vanligt är HPV?
Majoriteten av alla sexuellt aktiva personer drabbas av HPV.
Vad säger Smittskyddslagen?
HPV-infektion omfattas inte av Smittskyddslagen.