HTLV

Vad är HTLV?

Humant lymfotropt virus, eller HTLV, är ett ovanligt virus med låg smittsamhet som framför allt smittar blodkroppar och har en mycket lång inkubationstid på upp till 30 år. HTLV finns i två varianter (I och II), men nyligen har även en tredje form upptäckts. HTLV tillhör gruppen deltaretrovirus, som leder till infektioner som inte läker ut spontant, utan viruset stannar i kroppen resten av livet. HTLV var längre tillbaka namnet på det virus vi idag kallar hiv, men HTLV bör inte förväxlas med hiv och kan inte leda till aids. Viruset omges av ett visst stigma, så även om få personer får HTLV kan det var tufft för den som drabbas.

Hur smittar HTLV?

HTLV kan överföras mellan personer vid sexuell kontakt, via bröstmjölk, blod eller andra kroppsvätskor.

Vilka symtom kan man få?

De flesta får aldrig några sjukdomsbesvär, men ett vanligt symtom är smärta, och ett fåtal uppvisar symtom efter många år, exempelvis i form av cancer i lymfsystemet, lymfom eller i ovanliga fall via en spasmsjukdom som kallas HTLV-associerad myelopati, eller tropisk spastisk parapares. Dessa sjukdomar associeras främst med HTLV-1 och är mycket sällsynta i Sverige. För HTLV-2 har ingen specifik sjukdoms¬association kunnat identifieras i dagsläget.

Hur går undersökning och testning till?

Diagnos ställs med hjälp av blodprov där specifika antikroppar påvisar förekomsten av HTLV i kroppen. Alla nyupptäckta fall ska remitteras till infektionsklinik för uppföljning. De flesta fall av HTLV diagnostiseras vid screening av blodgivare, och några fall upptäcks vid smittspårning eller utredning av sjukdom associerad med HTLV.

Var kan man testa sig?

Du kan testa dig på alla vårdcentraler, husläkarmottagningar, ungdomsmottagningar, hud- och venmottagningar, sex- och samlevnadsmottagningar och specialmottagningar för sexuellt överförda infektioner. Telefonnummer och länkar till många av landets mottagningar hittar du här.

Hur behandlar man HTLV?

Det finns ingen behandling för att bota infektionen, och inte heller något vaccin för att förebygga smitta. Personer som lever med HTLV ges särskilda förhållningsregler för att hindra vidare smittspridning. Kondom bör användas vid sexuell kontakt.

Hur vanlig är sjukdomen?

Under 2024 rapporterades totalt 25 fall av HTLV-infektion (typ I och II) i Sverige.

Vad säger Smittskyddslagen?

HTLV klassas som en allmänfarlig sjukdom enligt den svenska Smittskyddslagen. Alla fall ska rapporteras till smittskyddsläkare och till Folkhälsomyndigheten.

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30 års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns här för dig helgfria vardagar mellan kl. 10:00 och 12:00 via telefon och chatt. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt