Frågor & Svar

Hiv är ett virus som orsakar en kronisk infektion. I Sverige fungerar behandlingen så bra att den som har hiv kan leva lika länge som vem som helst. Behandlad hiv överförs inte vid sex. En obehandlad hivinfektion är på sikt livshotande, därför är det viktigt att testa sig så att behandling kan sättas in så tidigt som möjligt. Behandling som sätts in i ett sent skede av hivinfektionen kan orsaka allvarliga komplikationer.

Aids (förvärvat immunbristsyndrom) är samlingsnamnet för det tillstånd som uppstår när en obehandlad hivinfektion allvarligt har försvagat immunförsvaret. Olika infektioner och sjukdomar blir då livshotande. Hiv och aids är alltså inte samma sak. Tiden från smittotillfället till insjuknande i aids varierar från person till person. Man brukar säga, att det tar tio år i genomsnitt för en person med obehandlad hiv att utveckla aids. Under denna tid behöver man inte känna sig sjuk, men kan överföra hiv till andra om man inte står på behandling.

Förkortningen STI står för Sexually Transmitted Infection (sexuellt överförd infektion ). Hit hör exempelvis klamydia, syfilis, gonorré, kondylom och hiv.

Läs mer om STI här.

Det enda sättet att veta om du har hiv eller inte är att ta ett hivtest. Det är viktigt att du testar dig, om du tror att du har utsatt dig för en hivrisk. Att tidigt ta reda på om du har hiv ger möjlighet till behandling, vilket kan göra dig smittfri vid sex. Att testa sig kan också vara ett sätt att bli av med oro, rädsla och ångest för att ha hiv, om det är så att du inte har hiv.

Behandlingen är så effektiv, att virusmängden sjunker till omätbara nivåer. Behandlad hiv överförs inte vid sex.

Risken att hiv överförs under graviditet eller förlossning är mycket låg om modern behandlas i god tid.

I dagsläget är det för tidigt att säga hur mycket smittrisken minskar om man delar injektionsverktyg.

Amning, blodtransfusion och organtransplantation anses alltjämt innebära en risk även om hiv behandlas.

Ett hivtest är ett blodprov som tas i armvecket eller genom ett stick i fingret. Ett prov som tas i armvecket skickas till ett laboratorium för analys och du får svaret efter cirka en vecka. Ett prov som tas i fingret, ett så kallat snabbsvarstest, analyseras direkt i testrummet och resultatet får du efter upp till 20 minuter. På Noaks Ark erbjuder vi test med snabbsvar. Det är gratis och du får vara anonym.

Snabbsvarstestet vi använder reagerar på antikroppar mot hiv som hos de allra flesta kan upptäckas mellan tre till sex veckor efter smittillfället. Helt säkert är resultatet först efter åtta veckor från risktillfället. (Sex veckor om provet tas i armvecket.)

Då görs ett test till för att utesluta att testet reagerat på något annat. Testet tas i armvecket och skickas till laboratorium. Vi hjälper dig boka tid på mottagning som kan utföra testet, i vissa fall kan vi också hjälpa till med transport dit.

Om testet visar att du har hiv är det viktigt att behandling sätts in så snabbt som möjligt. Obehandlad hiv är på sikt livshotande.

I Sverige fungerar hivbehandlingen så bra att den som har hiv kan leva lika länge som vem som helst. Behandlad hiv överförs inte vid sex.

Risken att överföra hiv till en annan människa är som störst de första månaderna efter att någon fått hiv, innan hivbehandling satts in. Då är virusmängden i blod och andra kroppsvätskor hög, samtidigt som den som fått hiv ännu inte vet om det .

Obehandlad hiv kan överföras på följande sätt:

– vid oskyddade anala och vaginala samlag med en person som har obehandlad hiv.

– vid oralsex (munsex) med en person som har obehandlad hiv.

– vid transfusion av hivsmittat blod.

– genom överföring av smittat blod då man delar sprutor.

– från en hivpositiv mor till barnet under graviditeten, vid förlossningen eller i samband med amning.

Behandlad hiv överförs inte vid sex. Det förekommer fortfarande en överdriven rädsla för hur hiv kan överföras. Denna rädsla bottnar oftast i okunskap. Du kan umgås med en person som har obehandlad hiv utan att vara rädd för att bli smittad.

-Obehandlad hiv överförs inte vid beröring, smekningar eller kyssar, inte heller genom föremål som husgeråd eller genom mat och dryck eller genom myggor och andra insekter.

-Du kan inte få hiv om du till exempel simmar i samma simbassäng med någon som har obehandlad hiv, använder samma toalett eller sitter på samma bänk i bastun.

Kondom skyddar mot hiv och andra sexuellt överförda infektioner om den sitter på under hela samlaget, alltså när penis förs in i slidan, munnen eller ändtarmen.

Dela aldrig sprutor med någon.

Testa dig om du är osäker och våga ställ frågan om din partner testat sig.

Att använda kondom är det säkraste sättet att skydda sig mot obehandlad hiv och andra sexuellt överförbara infektioner.

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt