27 jul 2023

”Hur stor är risken att jag har hiv?”

Till Noaks Ark Direkt kommer samtal från hela landet, och även från utlandet om hiv och andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar.

Rådgivarna har över 35 års erfarenhet av hiv och har svarat på frågor ända sedan hiv uppmärksammades i Sverige. De kan ge säkra svar men även lotsa vidare om så behövs. En del av samtalen kräver bara korta svar, medan andra är av mer stödjande karaktär. Rådgivarna är vana att prata om svåra saker som otrohet, skuld, skam, sexuell identitet och självkänsla. Varje person får så mycket tid den behöver. Ingen avbryts för att ”tiden är ute”.

Till Noaks Ark Direkt ringer även studerande som behöver fakta inför specialarbeten eller uppsatser, liksom journalister inför inslag i media.

Här nedan följer ett antal exempel på hur samtalen kan se ut.

”Inger”
Har levt med hiv i över 20 år och går på behandling, nu har hon träffat en ny partner som bor i ett annat land, hon har fått skriftligt information av sin läkare på engelska om att hon är behandlad och inte kan överföra hiv. ”Jag vet att jag inte behöver berätta, men jag vill ändå. Jag vill inte inleda en ny relation med någon som är rädd för hiv.” Hon ringer för att hon vill läsa upp det läkaren har skrivit för att höra om vi tycker det är okej.

”Mats”
Berättar att han beställt ett hemtest för hiv och vill att vi ska vara med i telefon under tiden som han han testar sig.

”Kim”
Berättar att hen är på besök i Sverige och blivit bestulen på sin hivmedicin. ”Jag måste ju ha ny medicin fort! Kan ni hjälpa mig?”

”Sebastian”
”Jag har haft sex med kondom, men den sprack. Jag märkte det direkt och slutade. Hur stor är risken att jag fått hiv?”

”Ali”
”Det sägs att de nya testerna som reagerar på både antikroppar och antigener ger tillförlitliga svar redan 2-3 veckor efter risktillfälle. Stämmer det?”

”Ray”
Ska börja studera i Sverige och undrar vart han kan vända sig för att komma i kontakt med organisationer som arbetar med hiv.

”Hasse”
Ringer från ett sjukhus i Bangkok. Han har hög feber och ont i kroppen. ”Jag har haft oskyddat sex, men tjejerna verkar sköta det där med hiv här. Jag har testat mig för hiv också så det har jag inte, men ändå, man nojjar ju. Kan jag ha hiv tror du?”

”Margot”
”Vi ska söka visum inför en resa och där krävs ett negativt hivtest för barn. Kan man boka hivtest för barn hos er eller är det annat som gäller då?”

”Ted”
Har fått blåsor i ljumskarna och även diarré. ”Jag läste på nätet att det kan vara typiska symtom på apkoppor. Är det det? Ska jag gå och testa mig för detta så som man testar sig för hiv eller hur funkar det?”

Vill du ställa frågor? Ring 020-78 44 40, vardagar 10-12.


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt