11 feb 2020

Välkommen till Arken, Kenneth Fjällborg!

Måndagen den 17 februari blir socionomen Kenneth Fjällborg en del av personalstyrkan på Noaks Ark Stockholm. Hos oss kommer han jobba stödperson och socionom i stödverksamheten. Med över 30 års erfarenhet av att arbeta med hiv är det med glädje vi önskar honom välkommen tillbaka till oss!

”Det är jag som är Kenneth Fjällborg och kommer närmast från Karolinska Universitetssjukhusets hivmottagning där jag har arbetat som kurator sedan 2006.

Hiv har funnits närvarande både i och utanför mitt yrkesliv sedan 1989 då jag som relativt nykläckt undersköterska började på avdelningen OBS C på gamla anrika Roslagstulls sjukhus.  En onsdagskväll varannan vecka intog Noaks Ark-Stiftelsen Röda Korset (som det då hette) vårdavdelningen med storm, röjde matsalsborden, dukade upp festmåltider från olika Stockholmsrestauranger, tände kandelabrarna och korkade upp vinflaskorna. Det var uppskattat, inte bara av patienterna. Det var ju inte helt enligt landstingsreglementet men det var det å andra sidan inte med någonting inom hivvården vid denna tidpunkt. Det var dock en sorglig och tung tid med många som lämnade oss alldeles för tidigt.

När jag 1993 inledde socionomstudierna arbetade jag extra på Noaks Ark, och då till största delen på gästhemmet. Jag fortsatte med det på heltid efter studierna men också viss tid på öppna stödet som massör. Efter det hade jag ett längre vikariat som kurator på hivmottagningen på Danderyds sjukhus mellan 1997-1999. Efter sju år inom socialtjänsten som socialsekreterare med utredningar av barn kom jag 2006 ”hem” igen till hivmottagningen som då flyttat till Karolinska Universitetssjukhuset.

Av ovanstående går det kanske att räkna ut att jag kommit upp något i åren och är nu inne på mitt 56:e år. Jag är född och uppvuxen i Sundbyberg men bor sedan mitten av 1990-talet på Södermalm. Här har jag också mina två barn, 17 och 18 år gamla, på promenadavstånd. Jag tycker om att löpträna, företrädesvis på kvällarna runt Årstaviken. Det rensar skallen från onödiga måsten. I övrigt är jag engagerad i en förening som har som uppgift att möjliggöra för kvinnor i rurala områden kring Kilimanjaro i Tanzania att på en kursgård i Moshi genomgå ett tvåveckorsseminarium.

Vad tänker jag om att nu återvända till Noaks Ark Stockholm? Ja, det har onekligen hänt mycket på den medicinska fronten sedan mitten av 1990-talet som förändrat förutsättningarna för överlevnad drastiskt. Något jag inte har sett någon större förändring av till det bättre är attityder, okunskap, skuld- och skambeläggning från allmänheten i de sociala kontexter som de patienter jag möter har med sig och har att förhålla sig till. Fokus på det psykosociala måendet är en prioritet då jag tänker att det är där som följsamhet till medicinering kan vackla om det finns stora orosmoln att bära på. Det kan vara emotionella och relationsrelaterade problem men lika mycket praktiska svårigheter som boende, ekonomi, arbetslöshet och språksvårigheter. Och vad händer när man lever ett numera livslångt liv med en lågintensiv men dock ständigt pyrande stressnivå i kroppen?

Nedmonteringen av vår välfärd fortsätter, vilket kommer att öka trycket på stödorganisationer att försöka mildra effekterna av uteblivna stödinsatser från kommun och region. Här finns utrymme för oss att dela våra erfarenheter och tillsammans ringa in var vi på Noaks Ark Stockholm bäst har en funktion att fylla. Jag har mina tankar och funderingar som blir för långrandigt att dra här men som jag vill dela med mig av när jag nu snart äntrar Arken igen. Vi ses snart!”

 

Vill du komma i kontakt med Kenneth så kommer han kunna nås från slutet av februari på kenneth.fjallborg@noaksark.org eller telefonnummer 08-700 46 03.


Läs fler nyheter

Noaks Ark Stockholm

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt