27 nov 2019

Utan virus = Utan risk | internationella aidsdagen 2019

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]Okunskapen och den fortsatta stigmatiseringen av en behandlingsbar infektion är oroväckande! Det är vetenskapligt bevisat att en person som lever med hiv inte kan smitta en partner vid sex om personen har en välinställd behandling.

U=U är ett av de viktigaste budskapen på flera decennier och sprids över världen. Det finns ingen risk att få hiv från en partner som lever med hiv och som har en välfungerande behandling.

Fokus på kampanjen är det faktum att en person med välbehandlad hivinfektion inte kan överföra hiv till en partner vid oskyddat sex. U=U står för Undetectable = Untransmittable där Undetectable betyder att personen har en så välfungerande behandling att hivvirus inte kan mätas med rutinprover. Vi översätter U=U till Utan Virus = Utan risk.

Oro för hivinfektion kan skapa problem i relationer. Att personer som lever med hiv utsätts för stigmatisering, diskriminering eller väljs bort som sexpartner på grund av hivstatusen är oförsvarligt. U=U sätter en gång för alla stopp på detta. Behandlad hiv överförs inte vid oskyddat sex.

Kondom fortsätter att vara ett bra skydd mot olika könssjukdomar, såsom klamydia, gonorré och syfilis. Men kondomen tillför inte ytterligare skydd för hiv mellan någon som har en välbehandlad hiv och någon som inte har hiv.

Det enda sättet att veta om man har hiv är genom att testa sig.

Ett positivt svar idag innebär att personen nu har en fullt behandlingsbar kronisk infektion och kan leva ett gott och långt liv.

Internationella aidsdagen den 1 december (World Aids Day), uppmärksammas över hela världen under ledning av FN:s organ UNAIDS. I år bär dagen temat ”Communities make the difference” och lyfter fram att frivillorganisationerna har en nyckelroll för att nå utsatta grupper och individer.

Läs mer på vår kampanjsida![/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”4122″ img_size=”full” alignment=”right” onclick=”custom_link” qode_css_animation=”” link=”https://noaksark.org/stockholm/uu/”][button size=”big_large_full_width” icon=”fa-arrow-right” target=”_blank” hover_type=”default” gradient=”yes” text_align=”center” text=”Läs mer om U=U” icon_color=”#ffffff” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”#db0099″ link=”https://noaksark.org/stockholm/uu/” margin=”0″][vc_empty_space height=”42px”][vc_single_image image=”4257″ img_size=”full” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” qode_css_animation=”” link=”https://www.unaids.org/en/resources/campaigns/WAD_2019″][button size=”big_large_full_width” icon=”fa-arrow-right” target=”_blank” hover_type=”default” gradient=”yes” text_align=”center” text=”Om World Aids Day” icon_color=”#ffffff” color=”#ffffff” hover_color=”#ffffff” background_color=”#db0099″ link=”https://www.unaids.org/en/resources/campaigns/WAD_2019″ margin=”0″][/vc_column][/vc_row]


Läs fler nyheter

Noaks Ark Stockholm

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt