22 nov 2023

Vad är skillnaden mellan hiv och aids?

Vad är egentligen skillnaden mellan hiv och aids? Hiv är ett virus som orsakar en kronisk infektion. I Sverige fungerar behandlingen så bra att den som har hiv kan leva lika länge som vem som helst. Behandlad hiv överförs inte vid sex. En obehandlad hivinfektion är på sikt livshotande, därför är det viktigt att testa sig så att behandling kan sättas in så tidigt som möjligt. Behandling som sätts in i ett sent skede av hivinfektionen kan orsaka allvarliga komplikationer.

Aids (förvärvat immunbristsyndrom) är samlingsnamnet för det tillstånd som uppstår när en obehandlad hivinfektion allvarligt har försvagat immunförsvaret. Olika infektioner och sjukdomar blir då livshotande. Hiv och aids är alltså inte samma sak. Tiden från smittotillfället till insjuknande i aids varierar från person till person. Man brukar säga, att det tar tio år i genomsnitt för en person med obehandlad hiv att utveckla aids. Under denna tid behöver man inte känna sig sjuk, men kan överföra hiv till andra om man inte står på behandling.

Kolla in andra frågor och svar här.


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt