25 nov 2020

Styrelsens ”tal” med anledning av World Aids Day

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_single_image image=”5650″ img_size=”full” qode_css_animation=””][vc_empty_space][vc_column_text]

World Aids Day 2020

Över hela världen uppmärksammas denna dag för att synliggöra hivfrågan, för att samla in kunskap och erfarenheter men också som en dag att minnas det som varit. Vi minns historien men ser också framåt.

Varför är det viktigt att prata om hiv idag i Sverige?

Tack vare den medicinska utvecklingen är det svåraste med att leva med hiv idag sällan infektionen, utan andras okunskap. Det är helt oacceptabelt att stigmatisering av personer som lever med hiv fortsätter!

Eftersom dagens hivbehandling är så effektiv att man kan leva ett gott och långt liv med hiv borde det se annorlunda ut 2020. Det är vetenskapligt bevisat att behandlingen i Sverige är mycket effektiv och påverkar viruset till så låga nivåer att det inte går att mäta. Behandlad hiv smittar inte vid sex.

The Lancet HIV publicerade i oktober en studie om de vardagliga och psykologiska bördor som är kopplade till hiv bland homo- och bisexuella män i Nederländerna. Studien avslöjar att ungefär en tredjedel av deltagarna fortfarande tycker att hiv leder till betydande negativa konsekvenser eller en hög ångestbörda. Forskarna konstaterar att den vanligaste och ihållande svårigheten uppfattas vara att berätta om sin hivdiagnos.

World Aids Day och covid-19

World Aids Day är en speciell dag för många, samtidigt påverkas vi också av de speciella tider vi lever i just nu. Vi på Noaks Ark Stockholm är smärtsamt medvetna över hur nya virus kan skapa rädsla, stigmatisering och utanförskap. Nu talar hela världen och samhället om virus igen och många påminns om tråkiga minnen från 80- 90-talet.

Vi blir alla påverkade av covid-19 på olika sätt, i Sverige och resten av världen. Organisationen UNAIDS prognos är att över 500.000 personer i världen riskerar att avlida av hivrelaterade sjukdomar på grund av uteblivna hivmediciner orsakade av coronapandemin.

Vi på Noaks Ark Stockholm anpassar vår verksamhet och våra aktiviteter efter rådande situation. Våra gäster och besökare har ett fortsatt behov av att mötas, få stöd och att hivtesta sig och vi försöker hitta vår väg att hantera situationen, bland annat genom att erbjuda digitala möten.

World Aids Day är i år annorlunda men ändå som vanligt. Vi minns de som inte längre finns med oss och uppmärksammar hiv i samhället. Även om vi på Noaks Ark Stockholm arbetar med och för personer som lever med hiv alla årets dagar, så är denna dag mycket speciell för oss. Den 1 december är extra viktig i år!

Noaks Ark Stockholms styrelse

Håkan Jörnehed, styrelseordförande
Kalle Norwald, vice ordförande
Anders Karlsson
Asma Jundi
Lisa George-Svan
Malin Tuvesson
Solveig Danielsson-Ekbom[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_empty_space][vc_single_image image=”5643″ img_size=”full” qode_css_animation=””][/vc_column][/vc_row]


Läs fler nyheter

Noaks Ark Stockholm

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan 10 och 12. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.
Extraöppet på World Aids Day, 1 December: 10:00-14:00

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt