Noaks Ark -Norra Norrland - Page Hero -Om Oss

Om oss

Föreningen Noaks Ark Norra Norrland bildades 2001. Vi finns i Norrbottens och Västerbottens län och arbetar för att öka välbefinnandet och livskvalitén hos personer som lever med hiv i Norrland. Vi arbetar även för att förebygga spridning av hiv och andra sexuellt överförbara och blodburna infektioner (STI). Genom att öka medvetenheten och kunskapen om hiv kan vi minska utsattheten i samhället för människor som lever med hiv och motverka utanförskap, stigma och diskriminering. För att öka välbefinnandet och livskvalitén hos personer som lever med hiv erbjuder vi stöd, utbildning, och att motivera till testning! Läs mer om hur du kan STI-testa dig i Norrland lite längre ner.

Vi erbjuder personer som lever med hiv individuella samtal och gruppträffar med olika aktiviteter. Detta erbjuder vi även till närstående. Vill du få kontakt med oss kan du hitta våra kontaktuppgifter här!

Vi informerar och utbildar olika målgrupper om sexuell hälsa och hiv och andra sexuellt överförbara och blodburna infektioner. Detta kan du läsa mer om under Utbildning.

Testning i Norr och Västerbotten

Det är viktigt att göra STI-test regelbundet! Att göra sti-test och test för hiv bidrar till att minska stigma och rädsla för sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar generellt, och för hiv specifikt. Detta genererar i det långa loppet ett ökat välbefinnande och högre livskvalité hos personer som lever med hiv. Vi i Noaks Ark Norra Norrland erbjuder för närvarande inte snabbsvarstester. Men, vi har tagit reda på vart du kan testa dig i våra regioner!

I Norrbotten

För hivtest i Norrbotten vänder du dig i första hand till den hälsocentral du tillhör.

Är du mellan 13 och 25 år kan du hivtesta dig hos närmaste Ungdomsmottagning.

Det går även att hivtesta sig hos Infektionsmottagningen på Sunderby sjukhus.

Hivtestning är alltid kostnadsfri, oavsett vart du vänder dig!

Här kan du läsa mer om de olika mottagningarna i region Norrbotten:

I Västerbotten

För hivtest i Västerbotten vänder du dig först och främst till den hälsocentral du tillhör.

Är du mellan 13 och 23 år kan du testa dig hos närmaste ungdomsmottagning. I Västerbotten finns även en app för dig som har svårt att ta dig till en fysisk mottagning. Det går också att testa sig på Umeå Universitets studenthälsa.

Det går även att hivtesta sig på Umeå Universitetssjukhus infektionsmottagning och Hud och STD-mottagningen. Hud och STD-mottagningen har tider varje tisdag och torsdag som du kan boka direkt via regionens e-tjänst. Tiderna släpps dagen innan, runt klockan 12.

Du kan testa dig på barnmorskemottagningen vid Lycksele och Skellefteå lasarett.

Hivtestning är alltid kostnadsfri, oavsett vart du vänder dig!

Här kan du läsa mer om de olika mottagningarna i region Västerbotten:

Registrera dig för Noaks Arks nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt