Noaks Ark

Noaks Ark blev Sveriges första organisation för att förebygga hiv och att stödja sjuka och deras närmaste. Ända sedan starten 1986 har vi arbetat mitt i den verklighet där hiv finns och under årens lopp har en ojämförlig kunskap och erfarenhet samlats under ett och samma tak.

Vi samlar ett nätverk av regionalt verksamma Noaks Ark-föreningar i Sverige som erbjuder aktiviteter och stöd i olika former för den som lever med hiv eller är närstående. Tillsammans arbetar vi förebyggande mot hiv och andra sexuellt överförda infektioner och genom informations- och utbildningsinsatser vill vi bidra till ökad kunskap och medvetenhet om hiv. Flera av våra Noaks Ark-föreningar erbjuder hivtest med snabbsvar.

 

Noaks Ark Riksförbundet | Hivfakta
423
page-template-default,page,page-id-423,page-parent,page-child,parent-pageid-235,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,side_menu_slide_with_content,width_470,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.4,vc_responsive
 

Hivfakta

Hiv är en förkortning för humant immunbristvirus. Hos en människa orsakar viruset en kronisk men behandlingsbar infektion. Det finns idag inget botemedel men i Sverige fungerar medicineringen och behandlingen så bra att den som har hiv kan leva lika länge som vem som helst. En obehandlad hivinfektion är däremot livshotande. Den angriper och bryter till slut ned kroppens immunförsvar. Därför är det viktigt att testa sig så att behandling kan sättas in så tidigt som möjligt.

Vad är aids?

Aids (förvärvat immunbristsyndrom) är samlingsnamnet för det tillstånd som uppstår när en obehandlad hivinfektion allvarligt har försvagat immunförsvaret och en rad olika livshotande infektioner och sjukdomar har tillstött. Hiv och aids är alltså inte samma sak. Tiden från smittotillfället till insjuknande i aids kan variera från person till person, men man brukar säga att det tar tio år i genomsnitt för en person med obehandlad hiv att utveckla aids. Under denna tid behöver man inte känna sig sjuk, men är själv smittsam.

Hur kan hiv överföras?

Risken att någon överför hiv till en annan människa är som störst de första månaderna efter smittollfället innan behandling kunnat sättas in. Då är virusmängden i blod och andra kroppsvätskor hög samtidigt som den som fått hiv ännu inte vet om det.

Hiv kan då överföras på följande sätt:

-vid oskyddade anala och vaginala samlag med en person som
-har hiv.

-vid oralsex (munsex) med en person som har hiv.

-vid transfusion av hivsmittat blod.

-genom överföring av smittat blod då man delar sprutor.

-från en hivpositiv mor till barnet under graviditeten, vid förlossningen eller i samband med amning.

Extremt låg smittsamhet vid behandlad hiv

Dagens hivbehandling är så effektiv att det går det att få ned virusmängden till knappt mätbara nivåer. Behandlad hiv smittar inte vid sex.

Risken att hiv överförs vid graviditet eller förlossning är mycket låg om behandling sätts in i god tid.

Hur risken ser ut vid delning av sprutor är mer oklart i dagsläget. Men bedömningen är att hivbehandling påtagligt minskar risken för överföring.

Hur överförs inte hiv?

Det förekommer fortfarande en överdriven rädsla för hur hiv kan smitta. Denna rädsla bottnar oftast i okunskap. Du kan umgås med en person som har hiv utan att vara rädd för att bli smittad. Ni kan kramas, pussas och kyssas, dricka ur samma glas, sova tillsammans, röra vid varandra utan att hiv överförs mellan er.

Hiv smittar inte vid beröring, smekningar eller kyssar, inte heller genom föremål som husgeråd eller genom mat och dryck eller genom myggor och andra insekter.

Du kan inte bli smittad om du till exempel simmar i samma simbassäng med någon som har hiv, använder samma toalett eller sitter på samma bänk i bastun.

Skydda dig själv och andra

Risken att hiv förs vidare är som störst de första månaderna efter smitta, innan hivbehandling kunnat sättas in. Virusmängden i blodet är då väldigt hög samtidigt som den som fått hiv är smittsam utan att veta om det.

Kondom skyddar mot hiv och andra sexuellt överförda infektioner om den sitter på under hela samlaget, alltså när penis förs in i slidan, munnen eller ändtarmen. Dela aldrig sprutor med någon.

Testa dig om du är osäker och våga ställ frågan om din partner testat sig.

Risken att föra hiv vidare till andra eller få hiv kan öka om du har en annan sexuellt överförbar infektion. Att använda kondom är det säkraste sättet att skydda sig mot hiv och andra sexuellt överförbara infektioner.

Frågor om hiv? Ring Noaks Ark Direkt 020-78 44 40.