30 dec 2023

Noaks Ark Poddens Årsresumé

Under året 2023 har vi fått höra starka berättelser och haft äran att ha spännande gäster i Noaks Ark Podden. En nyhet för i år är att vi äntligen finns på Spotify vilket vi är så glada för. Här kommer en härlig årsresumé.

Andreas-Lundstedt-Noaks-Ark-Podden

Vi inledde året med artisten Andreas Lundstedt, vars personliga resa med hiv från skam till öppenhet och engagemang har inspirerat många. Riksförbundet Noaks Ark tilldelade honom Guldarken 2022 för hans betydande bidrag och engagemang.

Jukka Aminoff, senior rådgivare på Riksförbundet Noaks Ark, tog oss på en resa genom hivs historia. Från de första fallen i USA till dagens medicinska framsteg, erbjöd han en inblick i kampen mot hiv och betydelsen av att dela kunskap.

Lona Lemmouh, vars två barn lever med hiv, delade sitt beslut att vara öppen med deras hivinfektion. Hon berättade om reaktionerna från omgivningen och vikten av att bryta stigman kring hiv.

Vendela Hagås, sjuksköterska och familjeterapeut, lyfte fram utmaningarna som unga människor möter när de lever med hiv. Hon delade också insikter om hur föräldrar kan stötta sina barn genom öppen kommunikation och normalisering av hiv i familjen.

Programledaren Sofia Wistam delade sitt engagemang i hivfrågan och berättade om sina erfarenheter med stigmatisering. Genom Noaks Arks kampanj ”Ett stick i fingret” arbetar hon för att öka medvetenheten och bryta ned fördomar kring hiv.

Noaks Ark - Ett Stick i Fingret - Sofia

Magnus Gisslén, statsepidemiolog och hivläkare, delade med sig av sin över 30-åriga erfarenhet inom hivvård. Hans berättelse om utmaningarna med att hitta ett vaccin mot hiv och insikter gav en djupare förståelse för det pågående arbetet inom forskningen.

Björn Stein-podden

Avslutningsvis har vi nyligen hört från manusförfattaren och regissören Björn Stein där han tillsammans med Sophie Lönn diskuterar vikten av representation i populärkulturen och konsten att skapa film som berör.

Noaks Ark Podden kommer fortsätta att leverera insiktsfulla samtal, starka berättelser och viktiga perspektiv. Vi ser redan fram emot spännande och intressanta samtal under 2024!


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt