30 dec 2023

Boktips för en bra start på det nya året

Nu när julens stämningsfulla kaos börjar lägga sig och det nya året blickar framåt kan det vara lockande att krypa ner i soffan med en härlig bok. Oavsett om du är ute efter spännande biografier eller gripande kärlekshistorier, så tipsar Noaks Ark om böcker som kommer att förgylla och skapa en perfekt övergång till det nya året. Så varför inte låta orden ta dig med på en resa och ge dig den avkoppling du förtjänar? Här är några pärlor från bokvärlden som kommer att göra början av nya året extra speciella.


boktips-Mitt positiva liv - Andreas Lundstedt

Mitt första boktips är skriven av guldarken-pristagaren 2022. Mitt positiva liv- Andreas Lundstedt

I sin självbiografi öppnar Andreas sitt hjärta och delar med sig i sin resa från glamorösa scener till de mörka skuggorna av att leva med hiv. Berättelsen tar oss genom hans uppväxt, framgångar med Alcazar, och kärlekshistorier som formade hans liv. Kärnan är öppenheten kring hans ensamhet och att hålla hemligheten om sin virusinfektion i över ett decennium, inklusive den svåra dagen då han fick sin diagnos. Boken ger inte bara en unik inblick i hans liv utan belyser också den tidsperiod då information om hiv var liten. Andreas ärlighet kring vägen från hemlighet till offentlighet mot att bryta stigman och öka medvetenheten. Mitt positiva liv är en berörande och viktig resa som inspirerar till öppenhet och reflektion över fördomar.
Boken är skriven av Andreas Lundstedt och Cecilia Blankens.


Det andra boktips är, Tårarna aldrig tårar utan handskar. En trilogi bestående av tre böcker: Kärleken, Sjukdomen och Döden. Författaren Jonas Gardell. Denna episka triologin kastar läsarna in i en känslostorm av kärlek, förlust och motstånd.

Torka Aldrig Tårar utan hanskar 1. Kärleken

1. Kärleken
I första delen av trilogin introduceras vi för den gripande kärlekshistorien mellan Benjamin och Rasmus, två unga män som möts i 1980-talets Stockholm. Deras kärlek skildras i en tid då samhällets fördomar och förakt kastar långa skuggor över homosexualitet. Berättelsen är så levande och ömsint att läsarna omedelbart dras in i deras värld och känslomässiga strapatser.

2. Sjukdomen
I den andra delen av trilogin tar sjukdomen oss vidare genom utvecklingen av hiv/aids-epidemin och dess destruktiva inverkan på Benjamins och Rasmus gemenskap. Gardell målar upp en skoningslös bild av de prövningar och smärta som homosexuella män står inför under denna mörka tid. Genom gripande och autentiska beskrivningar väcker författaren en känsla av förlust och orättvisa som är svår att ignorera.

Torka Aldrig Tårar utan handskar 2. Sjukdomen
Torka Aldrig Tårar utan handskar 3. Döden

3. Döden
Avslutningen av trilogin, för oss genom den hjärtskärande konsekvensen av sjukdomen och lämnar ingen oberörd. Triologin väver samman berättelsen på ett sätt som är så smärtsamt vackert och äkta att det är omöjligt att inte känna en djup förbindelse med karaktärerna.


Den tredje boktipset är skriven av Stevie Sjökvist – Vägen valde dig

vagen-valde-dig-stevie sjöqvist

Vägen valde dig beskriver Steve på ett utlämnande sätt hur det är att leva med en dödsdom, som när som helst kan verkställas utan möjlighet att överklaga. Så 1996 kom genombrottet en mycket efterlängtad antiviral behandling. Som första patient i Sverige fick han medicinen. Då var immunförsvaret nere i noll. Men han överlevde. Som läsare får man en enorm energikick av att läsa om Steves ljusa inställning och livslust.


Hoppas någon av dessa boktips kan förgylla början på de nya året och få er att koppla av och utforska olika världar mellan boksidorna. Trevlig läsning!


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt