14 feb 2019

Behandlad hiv överförs inte vid sex

Redan år 2000 publicerades den första studie som visade att läkemedelsbehandlad hiv inte överförs vid vaginala samlag. År 2016 offentliggjordes studien PARTNER 1 som hade samlat data från 40 000 oskyddade samlag mellan personer med behandlad hiv och deras osmittade partners under 1,3 års tid. Inga överföringar av hiv rapporterades.

Då majoriteten av de dokumenterade samlagen var vaginala kompletterades studien med ytterligare data från oskyddade anala samlag mellan män under 1,6 års tid. Resultaten från denna studie sammanfogades med motsvarande data från den första studien till PARTNER 2 (2018) som hade följt upp 77 000 oskyddade anala samlag mellan män som levde med hiv och deras manliga partners utan hiv. Inte heller här rapporterades överföringar av hiv.

Partnerstudierna är inte de enda som genomförts på området. De senaste åren har flera stora studier följt upp oskyddade vaginala och anala samlag hos par där den ena har hiv och den andra inte. Medan partnerstudierna inkluderade både hetero- och homosexuella par följde en schweizisk studie publicerad 2008 och HPTN 052-studien upp oskyddade vaginala samlag. Opposites Attract-studien som offentliggjordes 2017 inkluderade endast homosexuella par, då 12 000 oskyddade anala samlag följdes upp.

Ingen av studierna har rapporterat några överföringar av hiv.

Vetenskapliga referenser.

 


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan 10 och 12. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt