30 nov 2018

30 år med World AIDS Day

Första gången 1 december utropades till World AIDS Day var 1988. Initiativet kom från WHO, tanken var att ge hiv och aids extra mycket uppmärksamhet denna dag. Samtidigt hedra och minnas dem som dött.

Varje år har det funnit ett tema, det första var ”Communication”, därefter ”Youth” och ”Women and AIDS”.  Årets tema är ”Know your status”.

Runt omkring i världen har manifestationer genomförts under en och samma dag. Vi på Noaks Ark har uppmärksammat World AIDS Day varje år, exempelvis med ljusmarscher och minnesstunder, föreläsningar, filmvisning och musikevenemang. Det har också varit en dag då media fått (ännu en) anledning att skriva om hiv och människorna bakom statistiken.

Inför årets World AIDS Day släpper vi 2018 års upplaga av ”Hivrapporten – nya utmaningar kräver handling” där stora kunskapsglapp om hiv bland allmänheten framkommer. Vi har bjudit  in politiker till en paneldebatt för att diskutera detta.
(Ladda ner rapporten som pdf)

För oss som arbetat med hiv under hela den här tiden är 1 december en dag då vi både ser tillbaka och blickar framåt. Vi minns våra vänner som inte längre finns ibland oss. Vi fortsätter oförtrutet att informera om hiv, idag med helt andra budskap än för 30 år sedan. Idag finns behandling som gör att man kan leva som vem som helst, behandlingen gör att hiv inte överförs vid sex. Det är en framgång värd att fira.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

 

 

 


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt