06 jul 2018

Kan en få klamydia i halsen?

Klamydia orsakas av en bakterie som sprids mycket lätt och kan överföras till slemhinnor så som i urinrör, ändtarmen, vagina men även till bitestiklar, äggstockar och i halsen. En kan alltså få klamydia i halsen vid oralsex oavsett om en får sperma i munnen eller inte. Har en sperma, försats eller slidsekret med klamydia på fingrarna och sedan kliar sig i ögat kan en få klamydia även i ögat.

De flesta som fått klamydia får inga symtom på sjukdomen. Har en haft oskyddad sex med en tillfällig partner är det bra att testa sig även om en känner sig frisk. Tänk på att om en får klamydia i ögonen, halsen eller i rumpan så syns det inte på ett urinprov. En måste göra ett test på alla ställen som kan ha utsatts för klamydia. Både undersökningen och behandling av klamydia är gratis.

Mer info om klamydia.

Testa dina kunskaper om klamydia, hiv och annat för att vara redo för sommarens heta möten.
Gör vårt quiz!


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan 10 och 12. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt