Noaks Ark

Noaks Ark blev Sveriges första organisation för att förebygga hiv och att stödja sjuka och deras närmaste. Ända sedan starten 1986 har vi arbetat mitt i den verklighet där hiv finns och under årens lopp har en ojämförlig kunskap och erfarenhet samlats under ett och samma tak.

Vi samlar ett nätverk av regionalt verksamma Noaks Ark-föreningar i Sverige som erbjuder aktiviteter och stöd i olika former för den som lever med hiv eller är närstående. Tillsammans arbetar vi förebyggande mot hiv och andra sexuellt överförda infektioner och genom informations- och utbildningsinsatser vill vi bidra till ökad kunskap och medvetenhet om hiv. Flera av våra Noaks Ark-föreningar erbjuder hivtest med snabbsvar.

 

 

Kan en få klamydia i halsen?

Kan en få klamydia i halsen?

Klamydia orsakas av en bakterie som sprids mycket lätt och kan överföras till slemhinnor så som i urinrör, ändtarmen, vagina men även till bitestiklar, äggstockar och i halsen. En kan alltså få klamydia i halsen vid oralsex oavsett om en får sperma i munnen eller inte. Har en sperma, försats eller slidsekret med klamydia på fingrarna och sedan kliar sig i ögat kan en få klamydia även i ögat.

De flesta som fått klamydia får inga symtom på sjukdomen. Har en haft oskyddad sex med en tillfällig partner är det bra att testa sig även om en känner sig frisk. Tänk på att om en får klamydia i ögonen, halsen eller i rumpan så syns det inte på ett urinprov. En måste göra ett test på alla ställen som kan ha utsatts för klamydia. Både undersökningen och behandling av klamydia är gratis.

Mer info om klamydia.

Testa dina kunskaper om klamydia, hiv och annat för att vara redo för sommarens heta möten.
Gör vårt quiz!

Tags: