14 feb 2018

Tillåtande hjärtan

Alla hjärtans dag sätter fokus på kärlek, symboliserat av hjärtat. Om vi ska vara riktigt ärliga, styrs alla våra känslor av hjärnan. Det tillåter oss att reflektera över kärlek, över hur vi är mot oss själva och andra.

Vi använder ibland uttrycket öppenhjärtig, vars synonymer är förbehållslös och uppriktigt.

Att ha ett öppet hjärta, det vill säga att inte vara dömande utan tillåtande, är kanske en av de allra viktigaste egenskaperna för att vara en god vän, eller livspartner.

Ett tillåtande hjärta är också en av de allra viktigaste egenskaperna för personer som arbetar med människor, exempelvis inom vården. Att möta en människa precis så som hen är, utan att döma, så att den som söker hjälp eller vård kan känna sig trygg. Och sedd.

På Alla hjärtans dag uppmärksammas allra mest kärleken mellan ett par i förhållanden, men kärlek finns in många relationer, inte minst mellan vänner. Det är fint att vara vän. Det är en skatt att få betyda något för någon. Att få förtroenden, som att exempelvis få veta att någon lever med hiv, kan också stärka vänskapen.

Många kan nog skriva under på att ett av de allra finaste vänskapsbevisen, är att vara en vän som får förtroenden. Men hur blir man den vännen?

En del skulle nog påstå att starka vänskapsband byggs under lång tid, att det är vänner man haft riktigt länge som blir de allra närmsta. Men vänskap kan också uppstå i ögonblick. Känslan när man talar samma språk, delar värderingar, mötet som skapar ett starkt vi. Det är genom vårt förhållningssätt mot andra vi visar vilka vi är, vad vi säger, vad vi skämtar om, hur vi ser på andra människor.

Ingen är särskilt sugen på att berätta om sin homosexualitet för någon som dömer andra eller drar bögskämt. Inge vill tala om sin utsatthet för den som pratar skit om andra. Men med den som visar respekt mot andra, är ödmjuk och omtänksam, är det bäddat att tala om det svåra.

Den bästa egenskapen för att vara en god vän i en krissituation är förmodligen att lyssna. Inget går upp emot att få prata med någon som verkligen kan lyssna på ett aktivt sätt. Det betyder inte att den som lyssnar ideligen ska lägga sig i, snarare att lägga sina värderingar åt sidan, och försöka driva samtalet framåt. Bästa sättet är att visa sig intresserad, kanske ställa en följdfråga då och då, men inte vara rädd för att det uppstår tystnad ibland. Det är i tystnaden man fyller ut sina tankar.

Att få prata fritt ger möjlighet att sätt ord på något man till fullo inte riktigt förstår, och när orden kommer ut och prövas mot någon annan sker det bästa av allt: reflektion. Ibland räcker bara det för att kunna gå vidare, för att bit för bit ta sig igenom en känsla och komma än så lite framåt.

Noaks Ark har sedan start för 32 år sedan alltid sett vänner och andra närstående som en viktig del i arbetet. Som närstående blir man också påverkad då någon får besked att hen har hiv. Med dagens behandlingar kan man leva ett gott liv med hiv, behandlad hiv överförs inte via sex. Men tyvärr har inte attityder kring hiv nått samma framgång. Den som lever med hiv behöver precis som alla andra vänner i sitt liv, med en haltande attityder runtomkring blir vänner och närstående ännu viktigare.

Noaks Arks stödverksamhet riktar sig till alla som lever med hiv, vara sig man själv har hiv, eller är närstående.

Vi önskar alla en fin Alla tillåtande hjärtans dag.

 


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt