
World AIDS Day på gator och torg
Historien om Noaks Ark 40 år fortsätter:
World AIDS Day initierades av folkhälsoministrar från olika länder vid en internationell konferens 1988. Tanken var att skapa extra uppmärksamhet kring hiv och aids, och hedra dem som dött. Dagen för detta var och är 1 december.
Noaks Ark var med från start och anordnade en första ljusminneshögtid i Jacobs kyrka i Kungsträdgården. Samma dag arrangerade vi också en ljusmarsch genom Stockholm och vi tände marschaller på Sergels torg, varje marschall symboliserade en person som dött till följd av aids i Sverige. Det blev tillfälle för stark samhörighet men också ett helt annat anslag i media som publicerade bilder som talade om värme och gemenskap, istället för skräck och oro.

I många år pågick samma tradition, ute i landet fanns lokala Noaks Ark som också uppmärksammade dagen. Ljusminneshögtiden i Jacobs kyrka blev oerhört populär, det blev alltid fullsatt och artister ställde upp gratis. Bland dem fanns Kjerstin Dellert, Putte Wickman, Lill Lindfors, Louise Hoffsten, Tommy Körberg, Andreas Lundstedt, Jan Hammarlund, Aibusk, Magnus Carlsson med flera.
Konstnären Lars Rading dog i sviterna av aids 1993 och testamenterade både pengar och konst. Med detta som grund bildades en kulturfond där vi under World AIDS Day delade ut Lars Radings kulturpris. Den första mottagaren av priset var Rikard Wolff följd av Lill Lindfors, Noerine Kaleeba, Bill Rubino, Gert Tornberg, Elisabeth Ohlson, Bodil Sjöström, Anders Odelius, Steve Sjöquist, Stockholms Gaykör och Walter Heidkampf. Det året som Elisabeth Ohlson fick sitt pris fanns säkerhetsvakter i kyrkan och Säpo var involverade. Anledningen var utställningen Ecce Homo som Elisabeth skapat. Hon fick idén när hon var volontär. Hon hjälpte Noaks Ark i många år med fina fotografier. På en av bilderna i Ecce Homo hedrar hon människor som engagerat sig kring hiv. Hivaktivisten Walter Heidkampf symboliserar Jesus och bär korset, vitklädda personer runt om stöttar honom, bland annat Susanne Sahlberg som håller en minnestextil över sin döde son Magnus, båda volontärer på Noaks Ark. På bilden syns också Astrid Ronnerstam som arbetade på Gästhemmet, Eva Bergström volontär på Noaks Ark och Anna Mohr från RFSL.

När Arken flyttat från Drottninggatan till Eriksbergsgatan nära Engelbrekts kyrka hölls istället arrangemanget där och man tog bort ordet ljusminneshögtid. World AIDS Day och Engelbrekts kyrka kom det att heta. Något år var vi i Johannes kyrka, oavsett var så uppmärksammades alltid dagen, likaså i landets lokala Noaks Ark-föreningar. Inte minst har vi medverkat flitigt i media just kring World AIDS Day.
Arrangemangen i kyrkan, ljusmarschen, och efterföljande öppet hus med uppdukad mat, utställningar, insamlingar och seminarier sköttes helt och hållet av volontärer. Inte minst syddes red ribbons under hela året som delades ut under dagen. Det blev flera tusen varje år.
Fortsättning följer.
(Foto ljusmarsch och gatubild: Elisabeth Ohslon, Noaks Arks fotoarkiv. Ljus på Sergels torg: privat.)