Så börjar historien om Noaks Ark
I år fyller Noaks Ark 40 år. Men hur gick det till när Noaks Ark blev till? Vi låter Jan-Olof ”Nola” Morfeldt börja berätta, en av initiativtagarna och under många år vårt ansikte utåt.
”I början av 1980-talet läste jag läkartidningar om ’den nya sjukdomen’ i USA, ingen visste så mycket då men det kändes helt klart som ett växande hot som sakta kom närmare. Vid samma tidpunkt startade på initiativ av homosexuella läkare, en mottagning på Södersjukhuset i Stockholm för test och behandling av sexuellt överförbara infektioner. Den kallades Venhälsan, riktade sig till homo- och bisexuella män och slog upp sina dörrar i november 1982. Samma månad diagnostiserades det första aidsfallet i Sverige. Jag var i slutet av min läkarutbildning och frågade om jag kunde hjälpa till på Venhälsan. Min uppgift blev nästan omgående att prata med patienterna. Det fanns en stor oro inför sjukdomen, det fanns inga tester, de tester vi utförde var att känna på lymfkörtlar och mer eller mindre ana om någon blivit smittad. I ett litet rum bakom ett förråd fick patienterna komma och prata en stund. Vi förstod tidigt att det behövdes en motsvarighet till Venhälsan som inriktade sig på det psykiska omhändertagandet. Så skapades Psykhälsan.
Så småningom växte drömmen om en plats där hivsmittade kunde träffas och prata om sina problem, samtidigt som man skulle arbeta med att begränsa virusets spridning. Vi lärde oss att det var genom samtal som man faktiskt lyckades bäst med prevention, det kan inte nog sägas: ett gott psykologiskt omhändertagande och rätt kunskap tillsammans är prevention.
Jag minns såväl när jag och Lennart Assmundson började snickra ihop en ansökan till Aidsdelegationen för att få pengar och sätta igång. En solig vårdag klättrade vi ut på hans tak och skrev ner våra visioner. I visionerna fanns tanken om att engagera volontärer.
I augusti 1986 började vi dela ut små foldrar där det stod ’Hjälp dig själv, hjälp andra’ bland deltagarna på Homosexuella frigörelseveckan. Att vi vände oss till homosexuella var naturligt, det var där hotet fanns. En månad senare hade över hundra personer anmält sig för att vara med och hjälpa till, de allra flesta var själva berörda av hiv. Ett år senare fanns fler än 500 som anmält sitt intresse.”
(Ur ”Volontärer”, Stiftelsen Noaks Ark-Röda Korset)
Nola avled efter en kort tids sjukdom 2018, Lennart dog i sviterna av aids 1991.
Fortsättning följer.
(Foto Nola: Elisabeth Ohlson, Noaks Arks bildarkiv. Lennart: privat.)