11 jan 2024

Frågor till Noaks Ark Direkt

Till Noaks Ark Direkt ringer personer med frågor om hiv från hela Sverige, och ibland även från utlandet. Frågorna handlar om smittvägar, symtom, hur ett hivtest går till och hur man behandlar hiv och andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Rådgivarna ger känslomässigt stöd för den som oroar sig för sin sexuella hälsa eller har funderingar kring hur det är att leva med hiv, de är vana att prata om svåra saker som skuld, skam, dödsångest, otrohet, sexuell identitet och självkänsla. Varje person som ringer får så mycket tid den behöver. Ingen avbryts för att ”tiden är ute”. Om du har frågor om hiv så finns Noaks Ark Direkt som stöd för dig. Rådgivarna på Noaks Ark Direkt har erfarenhet av hiv ända sedan hiv uppmärksammades i Sverige. Så här kan samtalen se ut.

”LASSE”
En man som varit på resa i Östeuropa inleder samtalet med att flera gånger fråga om han får vara anonym. Han frågar också om vi som arbetar på Noaks Ark Direkt har tystnadsplikt. Han är tyst under en lång stund innan han börjar berätta om den misshandel han varit med om. Han var mycket alkoholpåverkad, och minns inte riktigt vad som hände. Han blev svårt skadad och misstänker också att han blivit våldtagen. ”Då är det väl 100 procent att man fått hiv?”

”MARY”
Är mycket arg när hon ringer. Berättar att hon utsatt sig för en risk för hiv och att hon testat sig efter att det gått tre veckor. Personalen som testade säger att det egentligen måste gå sex veckor innan testet är tillförlitligt, men att de testar alla som vill för att dämpa ångest. ”Den har ju bara blivit värre! Vad är det för jävla policy!”

”LISEN”
Har levt med samma man sedan 1991, då hon också fick sitt hivbesked. Hon beskriver sitt förhållande som ”mycket osunt” och berättar att hon stannar kvar på jobbet så länge som möjligt för att slippa gå hem. ”Han är den enda som vet om att jag har hiv, jag har inte ens berättat för min syster. Jag vill lämna honom men om jag gör det känns det som om jag måste ta hela den här resan från början. Det orkar jag inte. Det kanske är bättre att intala sig att jag inte kommer träffa någon mer man, jag är ändå för gammal för sådant.”

”ALEXANDER”
Har inlett en relation med en man som lever med hiv. Säger att han är ”ny i sin identitet” och att han hittills alltid använt kondom när de ha sex. ”Jag har läst allt som finns om hiv, och min kille säger att han inte kan smitta mig. Men är det sant? Kan vi verkligen kasta kondomen?”

”HÅKAN”
Har varit i Thailand och haft sex med en prostituerad. Han hade kondom, men är osäker på om den höll. ”Det var inte jag som tog av kondomen efteråt, så jag vet inte om den var trasig eller hel. Kan man känna sånt?” Den unge mannen börjar gråta, och säger sedan: ”Jag har inte så stor erfarenhet av sex, varken med eller utan kondom.”

”ANDERS”
Man som haft utlandstjänst i flera år har precis flyttat hem till Sverige och träffat en ny kvinna som han vill ”binda sig med”. Han har vid flertal tillfällen haft oskyddat sex vid utlandstjänsten och vill nu testa sig. Han vill ha råd av oss hur han ska förhålla sig till att använda kondom med sin nya partner. Han har ringt en vårdcentral för att få boka ett hivtest, men får svaret att han måste vänta sex månader från eventuellt smittotillfälle.

”SANDRA”
Berättar att hon levt med hiv i 32 år. Att mediciner kan göra att hon inte längre kan smitta någon annan med hiv vid sex, kan hon inte ta in. ”Har man känt sig som en smittbomb så länge går det bara inte att bara knäppa med fingrarna och så är allt bra.” Hon gråter under hela samtalet.

”MIKAEL”
Berättar att han har ”en ganska hög position i samhället”, har fru och barn och har varit nöjd med livet på det hela. Om det inte var för att han gjort ”något jävligt dumt”. ”Jag är inte homosexuell, men jag hade vid ett tillfälle sex med en man.” Han beskriver det som att han ha-ar sig själv efter det som hände, känner sig äcklad men att han antagligen fått sitt straff. ”Jag kan leva med att jag fått hiv, men inte med att jag smittat mina barn.”

”PER”
I ett mejl berättar han att han fick sin hivdiagnos för 6 månader sedan och att han tar sina piller samma tid varje dag. ”Men igår tog jag medicinen 4,5 timmar sent. Behöver jag vara orolig att jag blivit resistent nu? ”

”TIM”
Har i många år haft vad hen själv beskriver som ”hivnoja”, framför allt när det gäller blod. Vid ett tillfälle har hen skurit kartonger på sitt arbete, och även skurit sig själv så det blivit en liten rispa på ena fingret. Hen undrar nu om hen kan få hiv om det fanns blod på någon av kartongerna. Hen har ringt ett stort sjukhus innan hen ringer Noaks Ark Direkt. På sjukhuset ska en infektionssjuksköterska ha bekräftat att om det var blod på kartongen kan det innebära en risk för hiv.

”STAFFAN”
Mannen som ringer säger att han står utanför den fastighet där Noaks Ark Direkt verkar. Han har fått besök av sin partner som lever med hiv, från Uganda. ”Medicinen är slut, kan vi komma upp till er och få ny?”

”ELLA”
Går på hivbehandling och känner sig ”redo för att träffa en karl”. Hon är med i en grupp som på söndagarna ägnar sig åt friluftsaktiviteter. Detta är något hon verkligen ser fram emot. I gruppen finns en man, hon uppfattar att något händer mellan dem. ”Det kan mycket väl leda till mer än bara friluftsaktiviteter”, säger hon och skrattar. Men om det blir sex vill hon berätta om sin hivstatus, eller ska hon inte? Hon vill ha råd.

”AMY”
Den unga kvinnan berättar att hon har blivit våldtagen, hon har polisanmält och även fått PeP (postexpositionsprofylax) knappt 30 timmar efter våldtäkten. Hon beskriver sig själv som ”en sån som har koll på allt”, men nu har allt rasat. ”Hjälper verkligen PeP när det har gått så lång tid?”

”JÖRGEN”
Berättar att han är homosexuell och ”tycker om att ha sex”. Han har flera parters och har kondom ibland, men inte alltid. ”Jag har liksom inte tänkt på det här med hiv så mycket, men det kanske man borde?”

”RAY”
Undrar var han kan få hivmedicin utskriven, han har precis kommit till Sverige och befinner sig på en liten ort i Värmland. Han söker asyl

Noaks Ark Direkt 020-78 44 40 är öppet 10-12 varje helgfri vardag. Till Noaks Ark Direkt kan du vända dig med alla frågor om hiv.

Bilden är från 1990 då Noaks Ark Direkt hette Aidsjouren.

(Foto: Elisabeth Ohlson)


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt