20 dec 2023

Hivhistorien i film och serier

Idag är hiv ett behandlingsbart virus men dessvärre fortfarande omringat av såväl stigma som fördomar. Här kommer 6 tips för den som vill se in i den mörka historia som hiv till en början skapade.

1. And the Band Played On (1993) – spännande dramatisering om de första sjukdomsfallen i USA 1981 som ingen hade en aning om vad de berodde på. Genom starka personporträtt skildras det detektivarbete som sattes igång för att hitta bakomliggande orsak. I rollerna ses Lily Tomlin, Alan Alda, Richard Gere och Matthew Modine. (Finns på Youtube om än med tveksam kvalitet.)

2. Dallas Buyers Club (2013) – såväl Matthew McConaughey som Jared Leto fick Oscarsstatyetter för sina insatser (huvudroll och biroll) i denna film som speglar den desperation som fanns för att komma åt de läkemedel som fortfarande prövades mot hiv (utspelas i Texas 1985). Matthew McConaughey bantade ner sig 22 kilo för att gestalta aidssjuke Ron Woodroof som började smuggla medicin för att hjälpa andra. (Finns på diverse streamingtjänster.)

3. It´s a sin (2021) – serie som utspelas i London 1981 där unga män mitt i den glädje som det nyvunna gaylivet kunde bjuda på tvingas tampas med sjukdom, hat och död. Oerhört gripande och talande för den tid som var. (HBO Max)

4. 120 slag i minuten (2017) – energifyllt drama och politik och passion i 1990-talets Paris. Speglar aktivismen främst genom Act Up men också kamratskap, kärlek och solidaritet. Bygger på regissören Robin Campillo och manusförfattaren Philippe Mangeots egna erfarenheter. Flerfaldigt prisbelönad, bland annat i Cannes. (Hyrfilm på diverse streamingtjänster.)

5. Philadelphia (1994) – Jonathan Demmes film om advokaten som avskedas på grund av sin hivdiagnos och som söker upprättelse lämnar ingen oberörd. Guldregn av Oscars, bland annat till Tom Hanks i huvudrollen. Att Bruce Springsteen hörs i ledmotivet gör den inte sämre. (Hyrfilm på diverse streamingtjänster.)

6. Ömheten (1989) – långt innan Jonas Gardell gav oss triologin ”Torka aldrig tårar utan handskar” skrev han tv-pjäsen ”Ömheten” om Rasmus och Benjamin, deras kärlek och förtvivlade kamp mot föräldrars oförstående. På den tid när hiv ledde till döden genom en hänsynslös sjukdom och omgivningens fördömande. I huvudrollerna Gerhard Hoberstorfer och Kenneth Söderman. (Finns på Youtube men med dålig kvalitet.)


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt