23 feb 2022

Rapport om attityder till hiv bland män som har sex med män

När hiv först uppmärksammades under 1980-talet reagerade gaysamhället genom att organisera sig med obändig solidaritet inom gruppen. Men i takt med att hivinfektion alltmer blivit ett kroniskt och behandlingsbart tillstånd har attityderna förändrats.

Nu publicerar Posithiva Gruppen tillsammans med Noaks Ark Stockholm och Karolinska Institutet en rapport om attityder till hiv och till dem som lever med hiv bland män som har sex med män i Sverige. Rapporten bygger på uppgifter från 3 500 deltagare och har genomförts med finansiering från Region Stockholm och Folkhälsomyndigheten.

–  Stigmatiserande attityder och felaktig kunskap om hiv är en av de viktigaste sakerna vi alla har att arbeta med för att förbättra livskvalitén och skapa jämlika levnadsvillkor för personer som lever med hiv. Därför är denna studie så viktig och resultatet har tyvärr lärt oss att det finns mycket kvar att göra men samtidigt gett oss vägledning och inspiration om hur vi når dit. Mer resurser behövs i samhället för att hiv ska kunna bli omärkbart för individen och inte bara omätbart på blodprovet, kommenterar Erica Kanon, stödsamordnare och biträdande verksamhetschef på Noaks Ark Stockholm.

Du kan läsa rapporten här.


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan 10 och 12. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt