12 dec 2019

Behandlad hiv överförs inte vid sex

Kampanjen U=U sprids över världen för att upplysa om att en person med välbehandlad hivinfektion inte kan överföra hiv till en partner vid oskyddat sex. U=U står för Undetectable = Untransmittable där undetectable, på svenska omätbar, betyder att personen har en så välfungerande behandling att hivvirus inte kan mätas med rutinprover.

U=U är ett av de viktigaste budskapen på flera decennier. Det finns ingen risk att få hiv från en partner som lever med hiv och som har en välfungerande behandling. Det gäller oavsett hur du har sex.

Oro för att hivinfektion ska överföras kan skapa problem i relationer. Att personer som lever med hiv utsätts för stigmatisering, diskriminering eller väljs bort som sexpartner på grund av hivstatusen är oförsvarligt och har alltid varit det. Men U=U sätter en gång för alla stopp för detta. Behandlad hiv överförs inte vid oskyddat sex.

Kondom fortsätter att vara ett bra skydd mot olika könssjukdomar, såsom klamydia, gonorré och syfilis. Men kondomen tillför inget ytterligare skydd för hiv mellan någon som har en välbehandlad hiv och någon som inte har hiv.

Läs mer (länk till Noaks Ark Stockholm)

Vetenskapliga referenser (pdf)


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan 10 och 12. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt