05 dec 2019

Farväl och tack Janina

Janina Ludawska har somnat in. En av Noaks Ark-historiens mest tongivande och betydelsefulla personer. Janina blev volontär inom Noaks Ark–rörelsen i mitten av 80-talet och var trots sin höga ålder fortfarande aktiv inom Noaks Ark i Stockholm tills för bara några år sedan. Vi minns hennes varma ögon, det skarpa intellektet och hennes pionjärinsatser när hon reste till Östeuropa med insamlade hivmediciner.

I flera länder, även i Europa, rådde i många år brist på hivläkemedel. Istället för att kasta bort överbliven medicin i Sverige samlade Janina in dem, förde noggranna anteckningar om preparaten och deras utgångsdatum och delade ut dem till kliniker som tacksamt tog emot medicinerna.

Många gånger var Janina också en förebild för sjukvårdpersonal som hade bristfälliga kunskaper om hiv och som ofta var rädda för patienterna.

Janina Ludawska föddes i Warszawa i Polen 1921. I samband med ett besök i Sverige nåddes hon av informationen om att Nazityskland hade anfallit hennes hemland. Andra världskriget hade brutit ut. Janina fick stanna i Sverige under kriget, men hennes familj dödades i judeförföljelserna, föräldrarna troligen i förintelselägret Treblinka.

2017 tilldelades Janina Ludawska Guldarken för sina insatser. När hon tog emot priset sa hon:

”Den här utmärkelsen har också en annan sida. Jag förlorade min son i aids 1986. Han var mitt allt, min stora kärlek. Jag kom till Noaks Ark i en mycket svår tid i mitt liv. Jag kan helt klart säga, att vore det inte för Noaks Ark, skulle jag inte ha överlevt.”

Noaks Ark hade inte varit detsamma utan Janina, och vi vet att hon betytt mycket för många.

Janina Ludawska skulle fyllt 98 år den 23 december.


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt