VÄN MED VIRUS |
VÄN MED VIRUS – ETT PROJEKT OM HIVUR ETT BARN- OCH FÖRÄLDRAPERSPEKTIV |
VÄN MED VIRUS |
VÄN MED VIRUS – ETT PROJEKT OM HIVUR ETT BARN- OCH FÖRÄLDRAPERSPEKTIV |
“Mitt nya plåster” är en bok som introducerar, normaliserar och hjälper dig att prata om hiv i vardagen. Boken är en del av projektet ”Vän med virus” som finansieras av Allmänna Arvsfonden.
”Något jag vill berätta” är en bok som introducerar, normaliserar och hjälper dig att prata om hiv i vardagen. Boken är en del av projektet ”Vän med virus” som finansieras av Allmänna Arvsfonden.
This book introduces, normalizes and helps you talk about HIV in your everyday life. It is part of the project “Vän med Virus”, financed by Allmänna Arvsfonden.
This book introduces, normalizes and helps you talk about HIV in your everyday life. It is part of the project “Vän med Virus”, financed by Allmänna Arvsfonden.
Noaks Ark Stockholm, Barnhivcentrum på Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge och Amphi Produktion AB samverkar i projektet. Projektet är finansierat av Arvsfonden och pågår mellan 2019–2022.
Syftet med Vän med virus är att producera stödmaterial som synliggör barn och familjer som lever med hiv på ett sätt som förmedlar att samtal om hiv inte behöver vara svårt. Målet är att utveckla en serie samtalsverktyg för barn och familjer, med barn och familjer som lever med hiv. Vi vill att den kunskap och det stöd som många familjer söker i samtal om hiv ska vara tillgängliga i vardagen för alla som behöver och vill prata om hiv som i samtal med barn, med närstående, med vänner och med vården.
Det är viktigt att barn och familjer som lever med hiv synliggörs på ett trovärdigt sätt som skapar igenkänning för stora och små. Detta görs exempelvis genom att anpassa materialet till barn och familjers majoritetsspråk och barns ålder.
Barn som lever med hiv idag är den första generationen som växer upp med hiv som en kronisk infektion. För att inkludera barn i viktiga samtal som berör dem själva, utvecklar vi material som enkelt kan integreras i barns vardag i form av barnböcker, en animerad film och en webbapplikation.
Materialet berör de känslomässiga och intellektuella utmaningar som barn och föräldrar själva upplever i samtal om hiv. I slutet av projektet kommer materialet bestå av fyra stödverktyg som kan hjälpa till i samtal om hiv: två barnböcker, en animerad film samt en tillhörande webbapplikation som för målgruppen kan främja värdefulla reflektioner och diskussioner.
Vi kommer sprida materialet till familjer som lever med hiv och till yrkesverksamma som möter eller arbetar med målgruppen i vardagen, i skolan och inom hälso- och sjukvården.
Vi har ett långvarigt samarbete med Barnhivcentrum som är ett nationellt kunskaps- och resurscenter och en del av Astrid Lindgrens Barnsjukhus vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. Barnhivcentrum har i flera år drivit bland annat Hivskolan som är en utbildningsverksamhet och en mötesplats i lägerform, för alla barn (10 – 12 år) och ungdomar (10 – 18 år) som lever med hiv och som bor i Sverige. Amphi Produktion AB är ett produktionsbolag som har lång erfarenhet av att producera normkritiskt och intersektionellt material för företag, kommuner och organisationer över hela landet.