27 feb 2025

Noaks Ark idag

”När vi en gång startade Noaks Ark trodde vi att det bara var något tillfälligt, att vi skulle lägga ner det ganska snabbt för att det kom ett botemedel. Flera som var med och byggde upp Noaks Ark är döda, men genom att vi fått leva nära dem har vår egen rädsla för död och sjukdom förändrats. Förhoppningsvis ger vi bättre stöd och kunskap tack vare dem. Det är så mycket lättare om det är baserat på en verklighet man själv känner igen.”

Så sa Jan-Olov ”Nola” Morfeldt i en tillbakablick just när medicinerna började bli verkningsfulla. Det är snart 30 år sedan, och 40 år sedan han kröp ut på ett solvarmt tak tillsammans med Lennart Assmundson och började skissa på idén om Noaks Ark.

Nola avled i september 2008 efter en kortare tids sjukdom. Han ledde Stiftelsen Noaks Ark-Röda Korsets arbete fram till augusti samma år.

Lennart dog i sviterna av aids 1991.

Det Nola sa då är vårt fundament, att under all denna tid ha arbetat mitt i den verklighet hiv finns. Under årens lopp har en ojämförlig kunskap och erfarenhet samlats under ett och samma tak. Det har aldrig funnits några vi och dom, och fortfarande går stöd och kunskap hand i hand genom allt vi gör. Drivkraften är fortfarande personligt engagemang, kunskapen baserad på forskning och erfarenheter.

Gästhemmet kunde till slut inte försvaras och lades ner 2002, strax därefter flyttade Arken till Eriksbergsgatan på Östermalm. Unionen med Röda Korset upphörde 2007 och Riksförbundet Noaks Ark bildades i januari 2011.

Fortfarande utbildar vi allmänhet, vårdpersonal och andra yrkesgrupper. Fortfarande söker sig många personer som lever med hiv till Noaks Ark i olika delar av landet. Den stora skillnaden är medicinen – ingen behöver längre bli sjuk och dö av hiv. Den som har behandlad hiv kan omöjligt smitta någon annan vid sex. Personer med behandlad hiv kan skaffa barn.

Från att ha kämpat i ett kompakt mörker arbetar vi nu ljus. Det gäller bara att få andra att förstå storheten med hivmedicinerna och som ett evigt lokomotiv fortsätta arbetet mot fördomar och fördömanden, skam och skuld.

Noaks Ark-rörelsen idag är spridd över hela landet, ett riksförbund placerat i Stockholm och sex självständiga Noaks Ark-föreningar. Varje lokalförening är medlem i Riksförbundet Noaks Ark. Lokalföreningarna finns i Norra Norrland (Norrbotten och Västerbotten), Stockholm, Östergötland, Göteborg & Västra Götaland, Småland & Halland, Skåne & Blekinge (Mosaik). Varje Noaks Ark-förening är en egen juridisk person och har sina egna medlemmar och en egen styrelse. Lokalföreningarna erbjuder utbildning och informationsverksamhet, aktiviteter och stöd i olika former för den som lever med hiv eller är närstående, på flera av föreningarna kan man ta ett hivtest med snabbsvar.

Riksförbundets uppgifter är bland annat telefonrådgivning, bevakning av forskning, rikstäckande kommunikations- och utbildningsinsatser, mediekommunikation och påverkansarbete. Sedan 2021 publiceras kampanjen ”Ett stick i fingret” löpande i media med kända ansikten, Noaks Ark-podden har startats och kan numera höras på Spotify.

Basutbildningen är fortfarande central, den genomförs numera två gånger om året, sker digitalt, och täcker:

– Hur obehandlad hiv överförs och hur dagens behandlingar gör det möjligt att leva lika länge som vem som helst.

– Noaks Arks historia och arbete. Skapa förståelse genom mötet med personer med hivdiagnos och höra deras berättelser.

– Vikten av tidig diagnostik och hur hivtestning fungerar.

– Hur stigma påverkar människor och vad vi kan göra för att minska fördomar och felaktiga föreställningar.

Utbildningen ger deltagarna kunskap och konkreta verktyg för att bemöta hivrelaterade frågor i sina yrkesroller och i sin vardag. Varje deltagare som går Basutbildningen bidrar till att sprida kunskap och skapa trygghet, något som behövs för att minska stigma och öka förståelsen för hiv i samhället.

Sedan 2002 samarbetar vi med Karolinska Institutet och genomför kursen ”Hiv – med fokus på individen ur ett globalt perspektiv”. Kursledare är Anna Mia Ekström, klinisk professor i global infektionsepidemiologi med fokus på hiv. Kursen (7,5 p) ger uppdaterad praktisk kunskap om hiv och ett mer informerat förhållningssätt till hiv ur ett globalt sociobiologiskt perspektiv. Kursen analyserar både individens och samhällets roll i hivprevention och behandling och hur det hänger ihop med kunskap, attityder, stigma, sexualitet, könsroller, ekonomi och social situation.

Aidsjouren heter idag Noaks Ark Direkt. Samtalen handlar fortfarande om smittvägar, symtom men också om behandling. En del av dem som ringer numera har först varit i kontakt med hälso- och sjukvården för att få svar på sina frågor. För att försäkra sig ytterligare ringer de Noaks Ark Direkt. Under åren har också många journalister använt sig av telefonjouren för att kontrollera sin fakta, eller för att få hjälp med lämpliga intervjupersoner. Noaks Ark Direkt är öppen vardagar 10-12, sedan 2024 finns också en chattfunktion. Allmänna frågor om hiv kan även ställas via Noaks Ark Direkts mejlservice.

Guldarken har tagit vid där Lars Radings kulturpris slutade delas ut, initierad av Bernhard Grewin, även han en av personerna i ursprungliga Föreningen Noaks Ark. Sedan 2016 delas Guldarken ut till personer som i sitt engagemang, sin forskning eller annan verksamhet gjort betydande insatser inom hiv.

Noaks Ark-rörelsens modell och värderingar har spridit sig ut i hela landet och bortom våra gränser genom de tusentals personer som varit engagerade. Internationellt har vi varit verksamma i bland annat European and North American Working Group on AIDS och Global AIDS Policy Coalition vid Harvard School of Public Health. Vi har också  anlitats av WHO för handlednings- och utbildningsuppdrag i många länder. Under flera år deltog vi i ett projekt i Ukraina som gick ut på att skapa en frivilligorganisation som stöttade personer med hiv. Vi var även en del av Red Cross European Working Force on AIDS.

Rita Holm som en gång var föreståndare för Gästhemmet startade Kids Ark tillsammans med sin partner Allan. Organisationen hjälper barn som blivit föräldralösa på grund av hiv och aids i norra Thailand. Verksamheten har varit igång i snart 25 år.

Vare sig man är volontär, personal eller förtroendevald på Noaks Ark arbetar vi mot samma mål: Ingen ska behöva känna oro för konsekvenserna av att få ett hivpositivt besked. Vår vision är en värld där hiv inte sprids och personer som lever med hiv kan leva ett liv utan begränsningar.

Till sist, ett eget minne från december 2023. Jag har just deltagit i ett författarsamtal där fokus låg på Noaks Arks historia. En man kommer fram och tar mig i hand. ”Hej, jag vill bara säga att det händer mycket fina saker kring hiv också. Jag är själv hivpositiv och jag sökte en partner som också var det. Jag hittade honom, vi flyttade ihop. Vi köpte lägenhet och skaffade katter och sommarställe. Enda gången vi pratar om hiv numera är när vi åker till landet. Då är det alltid någon som säger ’Du glömmer väl inte medicinerna?’.”

/Bodil Sjöström är journalist och författare, anställd på Noaks Ark 1987-1993, samt 2017-2022.


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30 års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns här för dig helgfria vardagar mellan kl. 10:00 och 12:00 via telefon och chatt. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Om du har behov av samtalsstöd när våra rådgivare på Noaks Ark Direkt eller på våra lokalföreningar inte är tillgängliga kan någon av dessa stödorganisationer kanske vara till hjälp.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt