03 dec 2024

Kondylom – Vad du behöver veta

Kondylom är en av de vanligaste sexuellt överförbara infektionerna. Infektionen omfattas inte av smittskyddslagen men det är likväl viktigt att vara medveten om riskerna och att ta hand om sin sexuella hälsa, både för sin egen skull och för sina partners. Att prata om sådana här ämnen är viktigt. Ju mer vi vet, desto bättre kan vi ta hand om både oss själva och varandra.

Kondylom, eller könsvårtor som det ofta kallas, är en infektion som orsakas av humant papillomvirus (HPV). Det är ett virus som tillhör en stor familj med över 100 olika typer, varav cirka 40 angriper slemhinnor, särskilt i underlivet. Vissa av dessa HPV-typer orsakar just kondylom, medan andra kan kopplas till allvarligare tillstånd som livmoderhalscancer.

Smittan sprids främst genom direkt kontakt, oftast via oskyddade samlag. Eftersom kondylom inte alltid ger tydliga symtom är det därför många som inte är medvetna om sin status, I många fall upptäcks de först när vårtor blir synliga eller känns. Dessa vårtor kan variera i utseende – allt från små, hudfärgade och flikiga till platta och svårupptäckta. Därför är det viktigt att regelbundet testa sig.

För den som funderar på att skydda sig mot HPV är kondom bra men är inte ett helt säkert skydd, även om det minskar risken. Ett effektivare sätt att förebygga smitta är att vaccinera sig. Vaccin skyddar mot de vanligaste typerna av HPV som kan orsaka både kondylom och vissa typer av cancer. Helst bör vaccinationen ske innan man blivit exponerad för flera typer av viruset, men det är aldrig för sent att vaccinera sig som vuxen.

Undrar du om du själv kan vara smittad? Om vårtorna är synliga är de ofta lätta att diagnostisera. Vid små eller otydliga vårtor kan en mikroskopisk analys vara nödvändig.

För undersökning kan du vända dig till vårdcentraler, ungdomsmottagningar eller specialiserade mottagningar för sexuell hälsa. Behandling fokuserar på att ta bort vårtorna, till exempel genom frätande lösningar, frysning, bränning eller små kirurgiska ingrepp. Precis som hand- och fotvårtor kan kondylom vara envisa, och nya vårtor kan dyka upp även efter behandling. Infektionen brukar dock läka ut av sig själv med tiden, men hur länge man är smittsam går inte att förutsäga.

I samarbete med Gilead Sciences


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30 års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns här för dig helgfria vardagar mellan kl. 10:00 och 12:00 via telefon och chatt. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt