30 okt 2023

Världens vackraste minnesmärke

Alla helgons dag närmar sig. Den dag då många av oss går till gravar och tänder ljus. En helt annan tradition att minnas och hedra dem som dött i aids är att sy minnesrutor. Tillsammans bildar de ett jättelapptäcke, The Aids Memorial Quilt, som idag består av omkring 50.000 enskilda minnesrutor.

Varje tygruta är personligt dekorerad med foton, personliga tillhörigheter, och alltid – ett namn. Därav namnet Names Project som förvaltar lapptäcket. Idén att mänskliggöra statistikens siffor kom från aktivisten Cleve Jones i San Francisco som 1987 sydde en minnesruta till sin vän, Marvin Feldman. Storleken på rutan motsvarade en amerikansk gravplatas (90 x 180 centimeter).

I oktober 1987 lades ett lapptäcke ut framför vita huset då med 1.920 minnesrutor i samma storlek. En tyst manifestation som inte lämnade någon oberörd. Lapptäcket växte sig allt större, tre ytterligare utställningar ägde rum i Washington DC, den senaste 1996 (bilden nedan), med 43.000 rutor som sytts av närstående till minne över barn, föräldrar, partner och syskon. Tillsammans täckte de en yta motsvarande 29 fotbollsplaner.

Flera kända namn finns i lapptäcket, bland annat Freddie Mercury, Brad Davies, Rock Hudson, Sighsten Herrgård, Arthur Ashe och Rudolf Nurejev.

The Aids Memorial Quilt förvaras idag i San Francisco, USA. Få rutor tillkommer numera, eftersom bra behandling gör att man kan leva ett gott liv med hiv.

Delar av det jättelika lapptäcket visas på konferenser, skolor och minneshögtider. Det har också använts för att samla in pengar, främst till vård. (Fram till idag 5 miljoner USD.)

 

Flera egna nationella lapptäcken finns runt om i världen. I Sverige finns svenska minnesrutor, de förvaltas av Världskulturmuseet i Göteborg,  svenska minnesrutor finns också insydda i The Memorial Aids Quilt.

The Aids Quilt är utan jämförelse världens vackraste minnesmärke, ett av världens största konstverk skapat av kärlek.

Läs mer om The Aids Memorial Quilt.

(Foto: Bodil Sjöström)


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt