04 apr 2023

Hivtest med snabbsvar på 5 orter

På Noaks Ark erbjuds hivtest med snabbsvar i Stockholm, Växjö, Linköping, Norrköping och Malmö. Det är viktigt att tidigt få veta om man har hiv eftersom det ger möjlighet till bättre vård och behandling. Det bidrar även till minskad spridning av hiv eftersom behandlad hiv inte överförs vid sex. 

På Stockholms testmottagning har man under 2022 utfört 1.912 tester vilket är fler än något år tidigare.

– Till viss del är det nog effekt av att pandemin, nu är fokus borta på corona och fler har fått ökad medvetenhet kring virus generellt och förhoppningsvis även hiv, men det kan också bero på att det varit svårt att hivtesta sig under pandemin, så visst har vi belastats med en viss vårdskuld, säger Erica Kanon, verksamhetschef.

De bokningsbara tiderna blev snabbt fulla, särskilt i slutet av november och början av december när kampanjen ”Ett stick i fingret” genomfördes.

– Men även på drop in-mottagning kände vi av ett ökat tryck. Vissa perioder kom 40 personer på drop in, då var det svettigt, normalt har vi närmare 20, säger Ellen Dahl Seffers, leg sjuksköterska och teamledare för testmottagningen på Noaks Ark Stockholm.

Testet är gratis och anonymt. Det tas med ett stick i fingret, blod samlas upp och stryks ut på en testremsa och reagerar både på antigener och antikroppar mot hiv. De tester som används idag – Abbott Determine HIV early detect – ger svar inom 20 minuter, då finns gott om tid att prata om det som känns relevant med erfaren personal.

– En del vill inte prata alls, kanske bara sitta med sin telefon medan de väntar, andra ställer frågor om hiv eller andra sexuellt överförbara sjukdomar. De får prata om vad de vill, säger Ellen.

Bland de som sökt sig till Noaks Ark Stockholms testmottagning under 2022 har 1.222 varit män, 685 kvinnor och 5 med annan könsidentitet. Av samtliga som testat sig uppger 59 personer att de nekats test på andra mottagningar, exempelvis vårdcentral och ungdomsmottagning. 555 personer testade sig för första gången. 4 personer har visats hivpositiva genom testet.

– Om någon får en positiv reaktion på sitt provsvar har vi goda rutiner för att hantera det. Dels ser vi omgående till att personen får göra ett konfirmerande test på en infektionsmottagning, dels finns ju en direkt ingång här till vår stödverksamhet. Ingen lämnas ensam med sitt besked, säger Erica och tillägger:

– Vi skulle gärna utveckla vår testverksamhet, men måste naturligtvis förhålla oss till de ekonomiska förutsättningar vi har idag. Vi skulle kunna göra mycket mer kring vår uppsökande testverksamhet. Idag samarbetar vi exempelvis med Convictus som ger stöd åt socialt utsatta grupper som hemlöshet och skadligt substansmissbruk. Vi har också samarbete med Rinkeby vårdcentral. Vi når redan många migranter men skulle kunna nå så många fler.

I de utvärderingar som kontinuerligt görs av testverksamheten i Stockholm får bemötande och lokaler toppresultat. I det testrum där Ellen arbetar är det varmt och ombonat, dämpad belýsning och vackra trägolv.

– Jag tror det är en stark orsak att många väljer att testa sig här, att atmosfären är lugn och trygg, det är inte så laddat, säger hon.

En stor världskarta fyller ena väggen, där finns fullt av röda flaggor fastsatta för att markera var besökare kommit ifrån. På Noaks Ark Stockholm har man testat människor från alla delar av världen, under förra året från 103 länder. 

(På bilden Ellen Dahl Seffers (t v) och Erica Kanon.)


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt