15 mar 2023

Tack Barbro – du blir aldrig någonsin glömd

Barbro Westerholm hörde av sig till Noaks Ark sommaren 1988. Hon ville se de nya lokalerna och höra mer om Noaks Arks verksamhet som då var väldigt ny. Jag visade henne runt. Hon var nyfiken på det där respektfulla och hövliga sättet. Föga visste vi då vilken betydelse hon skulle få för HBTQI-personer och det svenska hivarbetet.

Men det hade börjat långt tidigare: Redan 1979 såg hon till att avskaffa sjukdomsklassificeringen av homosexualitet, då som generalsekreterare för Socialstyrelsen. När hon intervjuades i media kallade hon klassificeringen ”absurd”. Sedan dess har hon oförtrutet hållit fanan högt för HBTQI-personers rättigheter. De reformer som exempelvis handlat om partnerskap, samkönade äktenskap, insemination och adoptionsfrågor har alla Barbro Westerholms signum.

Under en tid var Barbro också styrelseledamot i Stiftelsen Noaks Ark-Röda Korset. Då låg Noaks Ark på Drottninggatan, på springavstånd till riksdagen. Det hände att Barbro avvek från möten för att springa och ”trycka på knappen” i viktiga voteringar, för att snabbt sedan springa tillbaka.

In i det sista var hon engagerad i hivfrågor, bland annat när det gäller krav på att informationsplikten för hivpositiva i smittskyddslagen ska ses över. Något som riksdagen också fattade beslut om 2020. 

Senast i augusti förra året sågs hon i Stockholms prideparad med raska steg och sitt varma leende, från start till mål.  

Jag har många gånger tänkt på den där gången när jag visade henne runt i Noaks Arks lokaler. Att hon på eget initiativ hörde av sig. Efteråt fick jag ett vykort med en fin tackhälsning. Det säger ganska mycket om en person. Bara för några månader sedan träffade jag Barbro igen, då i en intervju om den svenska hivhistorien. Hon sa: 

”Allt som vi försvarat under 1900-talet måste man verkligen hålla hårt på och hugga direkt när man ser att det finns ett motstånd, det handlar om aborter, homofobi och alla möjliga saker. Om man bara skrapar lite lite på ytan så finns fördomarna kvar hos många. Det är så skört. Det krävs flera generationer att ändra på synen på det här, men det kan raseras betydligt snabbare.”

Vem ska säga de sakerna nu? 

Tack för allt du gjort Barbro. Du blir aldrig någonsin glömd.

Bodil Sjöström

Lyssna på Noaks Ark-podden där Barbro Westerholm intervjuas om såväl smittskyddslag som det historiska perspektivet på hiv. Intervjuar gör Jukka Aminoff som var en av dem som ockuperade Socialstyrelsens trappa 1979.

Lyssna här. (Länk till Podbean)

(Bild från Wikipedia)


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt