17 okt 2022

Gratis HPV-vaccinering till personer med hiv

Humant papillomvirus (HPV) överförs genom sexuella kontakter. En del HPV orsakar vårtor på händer eller fötter, andra orsakar kondylom och cellförändringar, vilka i bland utvecklas till cancer. Världshälsoorganisationen (WHO/OMS) ser HPV som en etablerad cancerorsak i livmoderhals, slida, blygdläppar, ändtarmen, penis och tonsiller.

Män som har sex med män (MSM) som lever med hiv är en utsatt grupp vad det gäller HPV-infektion och relaterad cancer. I en studie hade 77 procent av MSM med hiv HPV-infektion, jämfört med 61 procent bland MSM som inte har hiv. Risken för analcancer är generellt sett cirka 30-40 gånger högre för MSM än för övriga befolkningen och för MSM med hiv blir riskökningen 70 till 200 gånger.

Förra oppositionens budget innehöll en höjning av det statliga hivanslaget. Tack vare de extra pengarna kan nu Positihiva Gruppen (PG) erbjuda gratis HPV-vaccination till personer med hiv upp till 45 års ålder. Läs mera om HPV-vaccinationen på PG:s hemsida här.


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt