15 jan 2021

Nytt om hiv och covid

Flera europeiska organisationer med European AIDS Clinical Society (EACS) och British HIV Association (BHIVA) i spetsen har publicerat en uppdatering av dagens kunskap om hivinfektionens påverkan på en samtidig covidsjukdom. Sammanfattningsvis tyder deras data på att obehandlad eller mycket framskriden hivinfektion kan vid sidan av andra redan kända riskfaktorer som ålder, manligt kön, högt blodtryck, kronisk lungsjukdom, övervikt och diabetes öka risken för allvarlig covidsjukdom. Därför menar man att personer med långt framskriden hivinfektion (<200/µL) borde prioriteras i samband med SARS-CoV-2-vaccination. Du kan läsa rapporten här.

EACS i Bryssel grundades 1991 i syfte att främja god hivrelaterad vård, forskning och utbildning i Europa. EACS anordnar vartannat år den europeiska aidskonferensen, nästa gång hösten 2021 i London. BHIVA samlar professionella inom hivvården i Storbritannien.


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt