Bli volontär

Vill du engagera dig i en frivilligorganisation?

Du kan bidra med att minska stigma och diskriminering!

Vi söker volontärer till vår verksamhet. Som volontär engagerar du dig frivilligt. I föreningen finns flera intressanta möjligheter till volontärarbete. Ett volontärskap för Noaks Ark Småland & Halland ger dig utökade kunskaper om hiv och andra sexuellt överförbara infektioner (STI) samt sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Erfarenheter som kan bli en tillgång för dig på arbetsmarknaden. Ett engagemang i en verksamhet som Noaks Ark slår högt på CV:t vid arbetsansökan. Utvärdering från volontärer visar att ett engagemang i vår förening ger ett personligt värde, är lärorikt med nya kunskaper och i mötet med människor från olika kulturer och bakgrunder. Din medmänsklighet gör skillnad. Vi står för din utbildning som volontär samt ger dig kontinuerlig handledning i ditt arbete hos oss.

Grundkrav för volontärer:

 • Genomgå en grundutbildning i sexuell och reproduktiv hälsa för volontärer
 • Intervju med verksamhetsansvarig
 • Utdrag belastningsregister
 • Avtal om sekretess
 • Prövotid på 6 månader

Vad vill du göra? Vilka erfarenheter och kunskaper har du som du vill bidra med för föreningens utveckling? Det finns en rad möjliga uppdrag som du kan göra som volontär hos Noaks Ark Småland & Halland. Tillsammans kommer vi fram till ett volontäruppdrag som passar dig.

Informatör

Som informatör går du ut och pratar om hiv och andra sexuellt överförbara infektioner (STI) samt sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR), HBTQ för olika målgrupper.

Exempel på målgrupper du kan möta:

 • Personal inom vård- och omsorg
 • Elever och personal på högstadie- och gymnasieskolor
 • Ungdomar och personal på HVB-hem

Som volontär är du en viktig representant för föreningen. Du är vårt ansikte utåt. Du har en nyckelroll för att förankra kunskap om våra ämnen och för att minska stigma och diskriminering. Som informatör är det bra om du har ett genuint intresse för hiv-, STI-, HBTQ-, och SRHR-frågor. Du är bekväm med att prata inför större grupper. Har du erfarenheter av att föreläsa, leda gruppsamtal eller likande är det värdefullt. Här är det en fördel om du har ett intresse för pedagogiska frågor och att förmedla information till människor. Som informatör planerar, genomför och utvärderar du olika aktiviteter, som föreläsningar, utbildningar, mässor och informationsbord.

Värd på testmottagningen

Som värd på testmottagningen förbereder du testrum och väntrum samt tar emot personer som kommer till testmottagningen när vi har öppet på måndagar kl. 17.00-20.00. Efter stängning ställer du i ordning i lokalerna. Ytterligare en uppgift i rollen som värd är att dela ut egenprovtagningstest för klamydia och gonorré. I ditt arbete som värd är du betydelsefull i ditt bemötandet av besökare. Du får besökare att känna sig välkomna och väl omhändertagna när de besöker oss. Du har en central roll i test-teamet då det är du som ser till att arbetet på testmottagningen flyter på. Du är koordinatorn på plats. Denna roll passar dig som studerar på universitet och gymnasium då du kan kombinera denna uppgift med studier på plats.

Volontär i stödverksamheten

Här engagerar du dig i den psykosociala stödverksamheten för personer som lever med hiv och deras anhöriga. I denna verksamhet hjälper du till i praktiska uppgifter, psykosociala aktiviteter, samtal och övriga frågor som kan uppstå. Som volontär i stödverksamheten önskar vi att du är har en bakgrund i eller håller på att utbildas till socionom, lärare, pedagog, psykolog, terapeut, sjuksköterska, läkare eller annat inom vård- och omsorg. I denna del av verksamheten ställs vi flertal gånger inför frågeställningar av juridisk karaktär, därför ser vi gärna volontärer med erfarenhet och kompetens av juridik. I din roll gör du skillnad i vår stödverksamhet. Utvärdering från volontärer visar att ett engagemang i stödverksamheten ger ett personligt värde, meningsfullhet, kunskaper och värdefulla erfarenheter av att möta människor som lever med hiv, från olika kulturer och bakgrunder. Din medmänsklighet gör skillnad!

  Vill du bli en av oss?

  Skicka en ansökan via formuläret nedan där du berättar lite om dig själv så kontaktar vi dig.

  Namn

  Telefonnummer

  E-mail

  Ditt meddelande

  Eller kontakta oss om du har några frågor!

  Noaks Ark Småland & Halland

  Registrera dig för vårt nyhetsbrev

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Säkra svar om hiv

  Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

  Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

  Stäng

  PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


  Avbryt