02 dec 2020

Ny studie om sexualitet och hälsa bland unga som lever med hiv i Sverige

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]Rapporten bygger på den första större enkätstudien bland unga och unga vuxna 16–29 år som lever med hiv i Sverige. Syftet är att ge aktuell kunskap om gruppens hälsoläge samt kunskap, attityder och beteende kring sexuell och reproduktiv hälsa.

Studien genomfördes under februari–september år 2018. Då fanns det 475 unga med hiv i Sverige. Antalet respondenter uppgår till 173 personer, vilket motsvarar 36 procent av den totala gruppen. Sammantaget medverkade 11 sjukhus som behandlade minst 10 patienter på sina barn- eller infektionskliniker.

Undersökningen bygger på ett självselekterat urval. Respondenterna utgör alltså inte ett statistiskt representativt urval av unga som lever med hiv i Sverige, och resultaten bör därför tolkas med försiktighet. Gruppen som besvarat enkäten har också en rad bakomliggande faktorer, såsom en hög andel utrikesfödda och hbtq-personer, vilket påverkar livet med hiv.

Resultatet visar att de unga som har besvarat enkäten upplever ett liv med god hälsa och att de ser positivt på sin framtid. Trots det rapporterar de högre ohälsa, förekomst av psykiskt våld, suicidförsök, sexuella övergrepp samt erfarenhet av sex mot ersättning. Därtill kan få leva så öppet med hiv som de önskar.

Läs hela studien här.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt