04 mar 2020

Pressmeddelande coronautbrottet

Löper personer med hiv större risk att bli allvarligt sjuka i coronaviruset?

Utbrottet av det nya coronaviruset SARS-CoV-2 väcker många frågor. Hivorganisationen Noaks Ark bevakar frågan ur ett hivperspektiv. Vår nationella telefonrådgivning Noaks Ark Direkt svarar på allmänhetens frågor och regionala Noaks Ark-föreningar möter oron hos personer som lever med hiv.

Noaks Ark har intervjuat statsepidemiologen Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten och professor Anna-Mia Ekström på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge om det nya coronaviruset ur ett hivperspektiv. Båda intervjuerna finns på Noaks Ark-podden.

– Noaks Ark bevakar coronautbrottet kontinuerligt ur ett hivperspektiv, uppger förbundsordförande Lena Nilsson Schönnesson. Det är relevant av flera skäl.

Hivläkemedlet Kaletra, en så kallad proteashämmare som dämpar ett av de enzymatiska systemen i virusets livscykel, prövas nu även mot coronaviruset, då det tidigare visat sig kunna lindra symtom orsakade av ett annat coronavirus, sars.

Löper personer med hiv större risk att bli allvarligt sjuka i coronaviruset? Kan de mediciner som ges mot hiv till och med skydda mot coronaviruset? Behöver personer med hiv tänka på något särskilt? Lyssna på experterna på Noaks Ark-podden.

https://noaksarkpodden.podbean.com/

Du hittar dem även via www.noaksark.org

Frågor om coranaviruset? Ring nationella informationsnumret 113 13. Frågor om hiv? Ring Noaks Ark Direkt 020-78 44 40 eller kontakta din närmaste Noaks Ark-förening som du hittar på www.noaksark.org.

Ladda ner hela pressmeddelandet här, med presskontakter.


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan 10 och 12. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.
Extraöppet på World Aids Day, 1 December: 10:00-14:00

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt