Covid-19

Hanteringen av covid-19 i Noaks Ark Småland & Hallands verksamhet

Till dig som besökare till Noaks Ark Småland & Halland

Var uppmärksam på symtom på Covid-19 och besök inte/ gå inte in i lokalen om du misstänker att du har Covid-19. Detta gäller oavsett om du är vaccinerad eller inte mot Covid-19.

 

Du som inte är fullvaccinerad mot Covid-19 bör vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att du själv blir smittad och undvika spridning av Covid-19. Därför bör du hålla avstånd till andra människor.

Kontakt:

Har du frågor når du oss via telefon 0700- 911 075

Mer information om coronavirus:

1177

Krisinformation

Folkhälsomyndigheten

Känner du dig orolig pga covid-19?

Vi blir alla påverkade i vår vardag och det är lätt att känna rädsla och oro. Här tipsar vi om vad du kan göra för att ta hand om dig själv och andra.

Prata om hur du känner

Oftast blir oron mindre när vi delar den med andra. Kan du prata med en vän, en släkting eller oss på Noaks Ark?

Gör saker du tycker om

Många sociala aktiviteter och evenemang ställs in på grund av corona och många är därför mycket mer tid i hemmet än vanligt. Försök att se de möjligheter som finns. Kanske kan du nu ägna dig åt en hobby eller att läsa den där boken som du fick hem för länge sedan. Eller så kan du höra av dig till vännen som du inte pratat med på länge?

Försök att sova tillräckligt

Det kan vara svårt att sova gott på natten om man är orolig, men försök så gott det går. Att sova 7-8 timmar per natt stärker bland annat immunförsvaret och förbättrar minnet. Det är oftast lättare att se ljust på livet om du sover bra. På kvällen är det bra att varva ned, att lägga bort mobilen en stund innan du går och lägger dig och att du har mörkt och lagom varmt i sovrummet.

Rör på dig – få lite dagsljus

Det finns olika sätt att motionera, exempelvis kan du ta en promenad eller träna med hjälp av träningsappar. Att röra på sig stimulerar bildningen av nya nervceller och frigör också endorfiner som lindrar oro och gör att du mår bättre.

Vi mår ofta bra av att hjälpa andra

I dessa coronatider har många fina initiativ uppstått för att stötta andra. Exempelvis erbjuder människor sig att handla åt dem som är isolerade och universitetsstudenter erbjuder hjälp med matten till elever som måste plugga hemma. Finns det någon i din omgivning som kanske behöver lite extra hjälp? Den som är ensam även under normala omständigheter, riskerar att bli extra ensam i dessa tider.

Det är ok att vara orolig

Det är helt normalt att känna sig orolig för något som vi vet så lite om. Oro kan också föra med sig något bra. Vi blir mer vaksamma och försiktiga och vi får behov av att söka korrekt och saklig information för att klara oss igenom en jobbig tid så bra som möjligt. Så oro kan ses som ett sätt att skydda oss på.

När oron blir stor

Oron kommer och går och den växlar i styrka. När vi får starkare oro och rädsla klarar vi inte av att tänka klart. Vi blir irrationella och förstorar upp det svåra och förminskar det som trots allt är bra. Vi hamnar lätt i svart-vitt tänkande där inget där emellan får plats. Våra känslor är mycket övertygande i stunden men tänk på att inget är sant bara för att vi känner och tänker på ett visst sätt just här och nu. En bra fråga att ställa sig när man är rädd är: Har det jag oroar mig för hänt? Det bästa är förstås om man har möjlighet att dela sin oro med någon. Alla bär på oro och mår bra av att prata med andra om den. Glöm inte heller att aktivitet är det bästa botemedlet mot oro och grubbel.

Leva på som vanligt

Det har en lugnande effekt att försöka leva på som vanligt så långt det är möjligt. Det signalerar till oss att en hel del fungerar alldeles normalt. Så håll hårt i rutinerna och när de gamla inte funkar skapa dig nya.

Var extra hygglig mot dig själv

Även om vi inte är jätteoroliga är det krävande och tröttande att hantera en situation som vi inte har kontroll över och som vi inte vet hur länge den ska pågå. Vi behöver ständigt fatta beslut och överväga hur vi ska förhålla oss. Så förutom att ta hand om sömn, kost och motion är det bra om du kan skruva ner kraven på dig själv något och ha en förståelse för att du ibland inte kan vara ditt bästa jag.

Tänk på att det inte kommer att vara så här för alltid, det går över!