Noak Ark Östergötland - Hivtest

Hivtest

På Noaks Ark Östergötland kan du ta ett HIV-test och få svar på 20 minuter

Du kan komma och testa dig detta oavsett kön, ålder eller ”grad” av riskbeteende. Du får vara anonym och hivtestet är gratis.

Välj stad

Vill du komma i kontakt med vår testmottagning?
maila testmottagningen.ostergotland@noaksark.org

Eller ring 011-107676, välj #1 Testmottagningen

Så går testet till:

Testet tas med ett stick i fingret varpå blod samlas upp och stryks ut på en testremsa. Efter 20 min kan testresultatet avläsas. Medan vi väntar på svaret har vi tid för samtal och frågor.

Tidig diagnos viktig

Det är viktigt att tidigt få veta om man har hiv eftersom det ger möjlighet till bättre vård och behandling. Det bidrar även till minskad smittspridning. Hos oss kan du hivtesta dig enkelt, diskret och kostnadsfritt. På vår mottagning finns erfaren personal på plats för samtal och stöd. Du kan alltid testa dig hos Noaks Ark Östergötland oavsett kön, ålder eller ”grad” av riskbeteende.

Våra tester

Vi använder så kallade snabbsvarstester, vilket innebär ett stick i fingret och att du får ditt svar inom 20 minuter. Testerna som vi använder – Abbot Determine HIV Early Detect – är godkända av Läkemedelsverket och har samma tillförlitlighet som de tester som tas i armvecket och analyseras i ett laboratorium.

Kan jag testa mig direkt efter risk?

Snabbtestet vi använder reagerar på antikroppar mot hiv som hos de allra flesta kan upptäckas mellan tre till sex veckor efter smittillfället. Inom den svenska sjukvården finns riktlinjen att det ska ha gått åtta veckor efter risk för att testet ska ha största möjliga säkerhet. (Sex veckor vid laboratorie-baserade kombinationstester). Vi tycker inte att detta ska tolkas som att man måste vänta så långt tid efter risk med att testa sig. Vi förordar tidig testning även om testet kan behöva kompletteras med ett senare taget test.

Noaks Ark Östergötland

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt