Guldarken
Till pristagare för Riksförbundet Noaks Arks Guldarken‐pris kan utses en eller flera personer som i sitt engagemang, sin forskning eller annan verksamhet gjort betydande insatser med relevans för hivfrågan, vilka ännu inte fått tillbörligt erkännande och uppmärksamhet. Guldarken delades ut för första gången i samband med Noaks Ark Stockholms 30-årsfirande den 6 oktober, 2016. På grund av coronapandemin pausades Guldarken under 2020 och 2021.
Längre ner på sidan kan du se delar från Tobias föreläsning och föreläsningen med Magnus Gisslén
Vinnaren av Guldarken 2024!
Guldarken 2024 tilldelas dansare och koreograf Tobias Karlsson
”Tackar ödmjukast för utmärkelsen/priset. Sedan kort efter beskedet att jag fått viruset, har jag velat kämpa för att minska stigmat kring HIV, hjälpa drabbade att känna mindre skuld och uppfodra fler att gå och testa sig. Det värsta med att få HIV, i min mening, var att ännu en gång behöva bära en osynlig hemlighet .. och att ännu en gång behöva ”komma ut” för mina föräldrar. Att jag, en för det mesta glad Let’s dansare bär hiv fanan med stolthet hoppas jag kan hjälpa någon annan som bär på något. Speciellt om det är något som 2024 inte påverkar mig över huvudet taget. Varken fysiskt eller psykiskt. Stort tack till Noaks Ark som delar ut utmärkelsen, och för att ni finns och belyser dessa frågor och kämpar varje dag för att personer om mig ska känna oss tryggare och starkare i vårt samhälle.” uttalar Tobias Karlsson.
Motivering
2016 fick Tobias Karlsson reda på att han har hiv. Under många år levde han med denna hemlighet. För några år sedan valde Tobias att gå ut med sin hiv-diagnos genom en intervju i tidningen QX. Han har även skrivit en framgångsrik självbiografisk bok ”Inte alltid en dans på rosor” där han generöst och modigt delar med sig om hur det var att få positivt hiv-besked och ingående beskriver den process han genomgick från rädsla till acceptans och välmående. Genom sin öppenhjärtiga och personliga berättelse om hiv har han bidragit signifikant till att minska stigma genom att skapa förståelse och empati. Tobias har även medverkat väsentligt till att sprida kunskap hos den breda allmänheten om vad det faktiskt innebär att leva med hiv idag. Genom Tobias gärning gör han hiv till en större angelägenhet för en väsentlig del av befolkningen både inom och utanför riskgrupper. Det är lika viktigt ur ett preventivt som humant perspektiv och bidrar till att chansen ökar att nå målen 2023 UNAIDS.
Det betyder enormt mycket att Tobias Karlsson med sin breda genomslagskraft som folklig och stora trovärdighet i frågor relaterat till hiv har använt sin plattform kontinuerligt och över tid i massmedia samt genom föreläsningar & sin podcast, för att aktivt sprida kunskap och öka förståelsen för vad hiv innebär. Det stärker personer som lever med hiv men inte upplever att de känner sig trygga att berätta om sin hiv-diagnos öppet ens för vänner och familj. Tobias visar att man kan bibehålla en positiv och bra livskvalitet även efter diagnos vid behandlad hiv.
”Det är med stor värme vi på Noaks ark delar ut Guldarken till Tobias. Han sprider glädje över svenska folket med dans och underhållning, men också det viktiga budskapet att behandlad hiv inte smittar och visar att det går bra att leva ett friskt och framgångsrikt liv med hiv. Tobias är en av våra viktigaste ambassadörer i arbetet med att normalisera och minska stigmat för personer som lever med hiv. ”, säger Amanda Netscher förbundsordförande på Riksförbundet Noaks Ark.
Tobias medverkar i Noaks Arks kampanj Ett stick i fingret som uppmanar till tidig hiv-testning och genomförs under European testing week och WAD.
https://noaksark.org/for-dig/hivtesta-dig/ett-stick-i-fingret/
Guldarken tilldelas en eller flera personer som i sitt engagemang, sin forskning eller annan verksamhet gjort betydande insatser inom hiv.
Några klipp från Tobias föreläsning.
9 fel av 10
Hur lång tid har du kvar?
Mörk ångest i tre dagar
Hej mamma och pappa, jag har hiv
Föreläsning med Magnus Gisslén Guldarken 2024
Tidigare pristagare
Guldarken 2023 – Magnus Gisslén
Vinnaren av Guldarken 2023!
Guldarken tilldelas läkare och statsepidemiolog Magnus Gisslén
”Jag är mycket glad över att ha blivit tilldelad Guldarken. Som infektionsläkare som jobbat med människor med hiv under många år är detta det finaste pris som går att få. Jag är mycket tacksam och djupt hedrad” uttalar Magnus Gisslén.
Motivering
Noaks Ark tilldelar Magnus Gisslén Guldarken 2023 för sina mycket betydande insatser inom hiv. I sitt omfattande arbete som överläkare och professor inom infektionssjukdomar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg har Magnus bland annat bidragit med framstående forskning om hiv och virusets effekter på centrala nervsystemet. Han är en väldigt uppskattad och engagerad läkare som under drygt 30 år arbetat med patienter som lever med hiv. Genom den erfarenheten har han en unik inblick i hur det har varit och är att leva nu med hiv-diagnos.
Magnus är en förkämpe i arbetet att ge jämlik och jämställd vård till personer som lever med hiv. Han har haft en nära och betydelsefull relation till Noaks Ark och har givit organisationens arbete inom hiv ansenligt stöd sedan start.
”Det är ett stort privilegium att få ge Magnus Guldarken. Hans inflytelserika forskning och betydelsefulla engagemang inom hiv har betytt oerhört mycket för Noaks Ark som förening men även för de patienter han har följt genom åren”, säger Amanda Netscher förbundsordförande på Riksförbundet Noaks Ark.
Magnus medverkar i Noaks Arks kampanj Ett stick i fingret som uppmanar till tidig hiv-testning och genomförs under European testing week och WAD.
https://noaksark.org/for-dig/hivtesta-dig/ett-stick-i-fingret/
Guldarken tilldelas en eller flera personer som i sitt engagemang, sin forskning eller annan verksamhet gjort betydande insatser inom hiv.
Guldarken 2022 – Andreas Lundstedt
Andreas Lundstedt
Riksförbundet Noaks Arks Guldarken‐pris 2022 tilldelas artisten och skådespelaren Andreas Lundstedt för hans betydande insatser inom hiv.
”Jag är otroligt ärad att ta emot det här priset. Jag vill att det ska vara en naturlighet att kunna prata om HIV och att dela med sig av kunskap, och rädslor, och jobba bort stigmatisering. Våga ställa ”dumma frågor”. När jag fick reda på att jag hade HIV trodde jag att jag skulle dö. Att viruset skulle äta upp mig inifrån. Jag vill aldrig att någon ska behöva uppleva den känslan igen. För den är inte sann. Det funkar inte så längre.”
I sin motivering lyfter Noaks Ark fram att ingen annan person har gjort så mycket för att förändra attityder i samhället och minska stigmat kring hiv som Andreas. Med stort mod och starkt engagemang belyser han kontinuerligt hiv-frågan i media, i hans egna uppsättningar samt i boken Mitt positiva liv. Andreas har under lång tid utfört ett mycket betydelsefullt och uppskattat volontärarbete för Noaks Ark och är ett respekterat språkrör för frågor relaterade till hiv.
Lyssna på Noaks Ark-podden med Andreas: ”Mitt kall är att prata om hiv”. (Länk till Podbean)
Guldarken 2019 – Inger Forsgren
Inger Forsgren
Inger Forsgren som har gett röst åt kvinnor med hiv, personer som injicerar droger och lever med hiv och på senare tid åt att åldras med hiv.
Guldarken 2018 – Lorraine Sherr
Lorraine Sherr
Lorraine Sherr, José Catalan och Barbara Hedge som 1991 initierade och anordnade helt på frivillig basis en första internationellt psykosocialt inriktad hivkonferens, AIDS Impact.
Guldarken 2017 – Janina Ludawska
Janina Ludawska
Janina Ludawska, 96 år, från Tensta. Janina Ludawska tillhör Sveriges tidigast engagerade volontärer inom hivprevention och psykosocialt stöd riktat till personer som lever med hiv.
Guldarken 2016 – Margareta Böttiger
Margareta Böttiger
Margareta Böttiger, statsepidemiolog åren 1976–1993. Hennes pionjärinsatser var avgörande för att väcka hivfrågan inom sjukvården, bland beslutsfattare, medier och allmänheten.