Som närstående

Att vara nära någon som lever med hiv

Bra saker att tänka på:

Du som är partner, förälder, vän, anhörig eller på annat sätt berörd av hiv kan också behöva stöd i hur du hanterar situationen. Kanske behöver du någon att prata med eller så behöver du mer information om hiv? Okunskap påverkar personer som lever med hiv negativt, därför är det viktigt att prata öppet om hiv och sprida aktuell kunskap.

Ett viktigt råd för dig som närstående är att lyssna aktivt. Att försöka sätta dina egna värderingar åt sidan och lyssna, visa intresse och ställa frågor. Men det är också viktigt att förstå att personen som fått sitt hivbesked kanske inte vill eller är redo att berätta. Situationen är svår och behöver läsas av, men oavsett om personen delat med sig eller inte är det viktigt att bara finnas där som vän, förälder, syskon eller partner.

Vi på Noaks Ark Göteborg & Västra Götaland har personal och frivilliga med gedigen sakkunskap, erfarenhet och engagemang. Du som är närstående kan vara en nyckelperson för den som lever med hiv, men även du kan behöva stöd. På Noaks Ark kan du träffa andra i samma situation, få hjälp och råd, information om hiv eller bara ta del av gemenskapen. Hör av dig om du behöver prata med någon, för att få prata av dig eller om du behöver diskutera hur du ska hantera situationen.

Noaks Ark Göteborg & Västra Götaland

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt