Hivtest

Varför ska man testa?

För att få en bättre vård och behandling är det viktigt att tidigt få veta om man har fått hiv. Att tidigt upptäcka och behandla sin hiv bidrar även till minskad spridning då vårdad hiv inte överförs vid sex.

Testet fungerar på det sätt att den upptäcker antikroppar mot hiv. Detta innebär att du inte kan få ett säkert svar om du testar dig direkt efter ett risktillfälle då det kan ta några veckor innan antikroppar har bildats.

Är testsvaret negativt (betyder att man inte är smittad), kommer man tillbaka senare för ett slutgiltigt test.

Av erfarenhet vet vi att ta tag i att testa sig kan lindra oro och ångest. Även om inte tillräcklig tid har gått kan det kännas skönt att få göra ett test, sitta och prata och få svar på de frågor man har. Framför allt om man aldrig har testat sig tidigare eller om det var längesedan man testade sig. Vi erbjuder hivtest i Göteborg och Västra Götaland där du kan testa dig enkelt, diskret & gratis.

Tidig Diagnos viktig

Att upptäcka att man har hiv i ett tidigt skede är medicinskt och psykiskt fördelaktigt för dig och din framtid. Genom tidig diagnos kan man snabbt få hjälp för att kunna leva ett långt och hälsosamt liv. Det bidrar även till minskad spridning av hiv, eftersom behandlad hiv inte överförs vid sex.

Hur går ett hivtest till?

Ett hivtest är ett blodprov som tas i armvecket eller genom ett stick i fingret. Ett prov som tas i armvecket skickas till ett laboratorium för analys och du får svaret efter cirka en vecka. Ett prov som tas i fingret, ett så kallat snabbsvarstest, analyseras direkt i testrummet och resultatet får du efter cirka 15 minuter.

När kan jag lita på ett negativt provsvar?

Snabbtestet som används reagerar på antikroppar mot hiv som hos de allra flesta kan upptäckas mellan tre till sex veckor efter smittillfället/risktillfället. Helt säkert är resultatet först efter åtta veckor från risktillfället. Om du tar provet i armvecket är resultatet helt säkert efter sex veckor.

Noaks Ark Göteborg & Västra Götaland - Hivtest

Här kan du testa dig gratis i Västra Götaland

Hivtest i Göteborg

Borås

Skövde

Uddevalla

Noaks Ark Göteborg & Västra Götaland

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt