Nyhetsbrev

Augustibrevet 2020

Back to work

Det blev en annorlunda sommar i år, men likväl en sommar att minnas. Kanske har en del av er haft en sommar där ni på riktigt kunnat varva ner. Kanske har en annan del av er haft den mest intensiva sommaren på länge. Oavsett vad, är vi på Noaks Ark glada att få välkomna hösten tillsammans med er!

Som ni säkert lade märke till så fick er inkorg eka tom förra månaden då vårt nyhetsbrev hade ett sommaruppehåll, men nu är vi på Noaks Ark tillbaka på kontoret i vanlig ordning.

Har ni några önskemål eller frågor om verksamheten och kommande aktiviteter, så tveka inte att höra av er!


AIDS 2020 – En virtuell konferens i en föränderlig värld

Som tidigare nämnt, hölls den internationella konferensen AIDS 2020 i digitalt format, den 6-10 juli.

Vi från Noaks Ark Göteborg och Västra Götaland som deltog under den virtuella konferensen har sammanställt ett antal ämnesområden som diskuterades under AIDS 2020. Tanken är att främja kunskap och förståelse om det komplexa hälsolandskapet som det hivförebyggande arbetet sker inom.

Var tid har sina sociala frågor som återspeglas i dess tids händelser. 2020 är i detta hänseendet inget undantag. 2020 har kommit att symboliseras framförallt med den pågående pandemin och raspolitiska frågor som blossat upp i USA. Sammanfallandet av dessa två händelser har kommit att påverka mycket av debatten i vårt samhälle och International AIDS Society’s (IAS) Internationella konferensen (AIDS 2020) är inget undantag. COVID-19 och sociokulturella skillnader var ett återkommande diskussionstema då dessa frågor berör det globala hälsolandskapet och årets tema för konferensen var just Motståndskraft (Resilience). Motståndskraften att kunna möta de utmaningar som vi står för i en föränderlig värld och arbeta för att undvika fragmentering i vårt sätt att möta dessa utmaningar.

Nedan lyfter vi fram ett antal ämnesområden som diskuterades under AIDS 2020. Tanken är att främja kunskap och förståelse om det komplexa hälsolandskapet som det hivförebyggande arbetet sker inom.

Hiv-förebyggandets betydelse för framtida pandemiarbete

Hiv & Covid-19 – Optimism om än fortsatt oklart?

Psykosocial Sårbarhet – Hivpositiva och Covid-19


Bristfällig sexualundervisning

Flera medier har på senare tid rapporterat om unga som skadas fysiskt och psykiskt under sex. Vittnesmål har lyfts fram från barnmorskan Katarina Svensson Flood om unga som ställer upp på ”hårt sex” för att de upplever att det förväntas av dem.

Svensson Flood lyfter fram bristfällig sexualundervisning som ett av huvudproblemen.

Nu beslutar regeringen om att införa nya examensmål i lärarutbildningen för att alla lärare som examineras ska ha rätt kompetens att undervisa i ”sex och relationer”, som ämnet döps om till.

Granskningar som gjorts av sex- och samlevnadsundervisningen i skolan visar att många lärare tycker att det är svårt att undervisa om sex och samlevnad och att mer utbildning i frågorna behövs. För att nyutexaminerade lärare ska kunna undervisa i frågor om identitet, sexualitet och relationer inför nu regeringen nya examensmål i lärarutbildningarna.

Förändringen börjar gälla från höstterminen 2021 och innefattar alla lärare, från förskoleklass och uppåt.

Noaks Ark välkomnar detta och ser det som ett viktigt steg i arbetet med att göra sexualundervisningen likvärdig i hela landet.

Under flera år har vi på Noaks Ark Göteborg och Västra Götaland erbjudit sexualundervisning genom skolor, högskolor och asylboenden. Känner du någon som är intresserad av att veta mer om våra kunskapshöjande insatser om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter med fokus på hiv, riktade mot unga och/eller nyanlända.

Vi hittar i så fall en skräddarsydd lösning. Hör av dig till oss:  team@noaksark.org.


Allt du behöver veta om hiv på 3 minuter

Nu finns nytt och uppdaterat material på olika språk som Riksförbundet har laddat upp med inför hösten. På bara 3 minuter kan du få lära dig allt du behöver veta om hiv. Vad är hiv? Var kan man testa sig? Hur smittar det? Och hur smittar det inte?

Ta del av den kortfattade informationen antingen genom att lyssna på det via vår podd eller kom förbi kontoret och få en broschyr i handen. Vill du hämta upp flera och distribuera på din arbetsplats? Det löser vi!

Till podden, klicka här.

Har du andra frågor eller funderingar kring hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar?
Hör av dig till vårt rikstäckande nummer Noaks Ark Direkt 020-78 44 40.