Noaks Ark

Noaks Ark blev Sveriges första organisation för att förebygga hiv och att stödja sjuka och deras närmaste. Ända sedan starten 1986 har vi arbetat mitt i den verklighet där hiv finns och under årens lopp har en ojämförlig kunskap och erfarenhet samlats under ett och samma tak.

Vi samlar ett nätverk av regionalt verksamma Noaks Ark-föreningar i Sverige som erbjuder aktiviteter och stöd i olika former för den som lever med hiv eller är närstående. Tillsammans arbetar vi förebyggande mot hiv och andra sexuellt överförda infektioner och genom informations- och utbildningsinsatser vill vi bidra till ökad kunskap och medvetenhet om hiv. Flera av våra Noaks Ark-föreningar erbjuder hivtest med snabbsvar.

 

 

Frågor får svar på Noaks Ark Direkt

Frågor får svar på Noaks Ark Direkt

Till Noaks Ark Direkt ringer och mejlar personer från hela Sverige, och ibland även från utlandet. Frågorna handlar om smittvägar, symtom, hur ett hivtest går till och hur man behandlar hiv och andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar.Rådgivarna ger känslomässigt stöd för den som oroar sig för sin sexuella hälsa eller har funderingar kring hur det är att leva med hiv, de är vana att prata om svåra saker som skuld, skam, dödsångest, otrohet, sexuell identitet och självkänsla. Varje person som ringer får så mycket tid den behöver. Ingen avbryts för att ”tiden är ute”. Rådgivarna på Noaks Ark Direkt har erfarenhet av hiv ända sedan hiv uppmärksammades i Sverige. Här nedan ges exempel på hur samtalen kan se ut, de är ändrade så att ingen av uppringarnas identitet kan röjas. Namnen är påhittade.

”HÅKAN”
Har varit i Thailand och haft sex med en prostituerad. Han hade kondom, men är osäker på om den höll. ”Det var inte jag som tog av kondomen efteråt, så jag vet inte om den var trasig eller hel. Kan man känna sånt?” Den unge mannen börjar gråta, och säger sedan: ”Jag har inte så stor erfarenhet av sex, varken med eller utan kondom.”

”ANDERS”
Man som haft utlandstjänst i flera år har precis flyttat hem till Sverige och träffat en ny kvinna som han vill ”binda sig med”. Han har vid flertal tillfällen haft oskyddat sex vid utlandstjänsten och vill nu testa sig. Han vill ha råd av oss hur han ska förhålla sig till att använda kondom med sin nya partner. Han har ringt en vårdcentral för att få boka ett hivtest, men får svaret att han måste vänta sex månader från eventuellt smittotillfälle.

”ANN-BRITT”
Har levt med samma man sedan 1991, då hon också fick sitt hivbesked. Hon beskriver sitt förhållande som ”mycket osunt” och berättar att hon stannar kvar på jobbet så länge som möjligt för att slippa gå hem. ”Han är den enda som vet om att jag har hiv, jag har inte ens berättat för min syster. Jag vill lämna honom men om jag gör det känns det som om jag måste ta hela den här resan från början. Det orkar jag inte. Det kanske är bättre att intala sig att jag inte kommer träffa någon mer man, jag är ändå för gammal för sådant.”

”FREDRIK”
Har inlett en relation med en man som lever med hiv. Säger att han är ”ny i sin identitet” och att han hittills alltid använt kondom när de ha sex. ”Jag har läst allt som finns om hiv, och min kille säger att han inte kan smitta mig. Men är det sant? Kan vi verkligen kasta kondomen?”

”LASSE”
En man som varit på resa i Östeuropa inleder sam-talet med att flera gånger fråga om han får vara anonym. Han frågar ock-så om vi som arbetar på Noaks Ark Direkt har tystnadsplikt. Han är tyst under en lång stund innan han börjar berätta om den misshandel han varit med om. Han var mycket alkoholpåverkad, och minns inte riktigt vad som hände. Han blev svårt skadad och misstänker också att han blivit våldtagen. ”Då är det väl 100 procent att man fått hiv?”

”AGNES”
Berättar att hon levt med hiv i 32 år. Att mediciner kan göra att hon inte längre kan smitta någon annan med hiv vid sex, kan hon inte ta in. ”Har man känt sig som en smittbomb så länge går det bara inte att bara knäppa med fingrarna och så är allt bra.” Hon gråter under hela samtalet.

”STIG”
Berättar att han har ”en ganska hög position i samhället”, har fru och barn och har varit nöjd med livet på det hela. Om det inte var för att han gjort ”något jävligt dumt”. ”Jag är inte homosexuell, men jag hade vid ett tillfälle sex med en man.” Han beskriver det som att han ha-ar sig själv efter det som hände, känner sig äcklad men att han antagligen fått sitt straff. ”Jag kan leva med att jag fått hiv, men inte med att jag smittat mina barn.”

”LINUS”
I ett mejl berättar han att han fick sin hivdiagnos för 6 månader sedan och att han tar sina piller samma tid varje dag. ”Men igår tog jag medicinen 4,5 timmar sent. Behöver jag vara orolig att jag blivit resistent nu? ”

”SARA”
Har i många år haft vad hon själv beskriver som ”hivnoja”, framför allt när det gäller blod. Vid ett tillfälle har hon skurit kartonger på sitt arbete, och även skurit sig själv så det blivit en liten rispa på ena fingret. Hon undrar nu om hon kan få hiv om det fanns blod på någon av kartongerna. Hon har ringt ett stort sjukhus innan hon ringer Noaks Ark Direkt. På sjukhuset ska en infektionssjuksköterska ha bekräftat att om det var blod på kartongen kan det innebära en risk för hiv.

”MARY”
Är mycket arg när hon ringer. Berättar att hon utsatt sig för en risk för hiv och att hon testat sig efter att det gått tre veckor. Personalen som testade säger att det egentligen måste gå sex veckor innan testet är tillförlitligt, men att de testar alla som vill för att dämpa ångest. ”Den har ju bara blivit värre! Vad är det för jävla policy!”

”ROGER”
Mannen som ringer säger att han står utanför den fastighet där Noaks Ark Direkt verkar. Han har fått besök av sin partner som lever med hiv, från Uganda. ”Medicinen är slut, kan vi komma upp till er och få ny?”

”INGRID”
Går på hivbehandling och känner sig ”redo för att träffa en karl”. Hon är med i en grupp som på söndagarna ägnar sig åt frilufts-aktiviteter. Detta är något hon verkligen ser fram emot. I gruppen finns en man, hon uppfattar att något händer mellan dem. ”Det kan mycket väl leda till mer än bara friluftsaktiviteter”, säger hon och skrattar. Men om det blir sex vill hon berätta om sin hivstatus, eller ska hon inte? Hon vill ha råd.

”MOLLY”
Den unga kvinnan berättar att hon har blivit våldtagen, hon har polisanmält och även fått PeP (postex-positionsprofylax) knappt 30 timmar efter våldtäkten. Hon beskriver sig själv som ”en sån som har koll på allt”, men nu har allt rasat. ”Hjälper verkligen PeP när det har gått så lång tid?”

”BILL”
Berättar att han är homosexuell och ”tycker om att ha sex”. Han har flera parters och har kondom ibland, men inte alltid. ”Jag har liksom inte tänkt på det här med hiv så mycket, men det kanske man borde?”

”KIM”
Skriver i ett mejl att hen är på väg på långresa till asiatiskt land och undrar hur hen ska göra med sin hivmedicin. ”Vad säger tullen om jag har med mig medicin för ett halvår, måste jag säga något, eller ha några papper med mig?”

”MEDI”
Undrar var han kan få hivmedicin utskriven, han har precis kommit till Sverige och befinner sig på en liten ort i Värmland. Han söker asyl.

Noaks Ark Direkt 020-78 44 40 är öppet 2 timmar varje helgfri vardag och tog emot 844 samtal och 139 mejlförfrågningar under 2019.