12 maj 2020

Tacksamhet och sorg över Anna Mohr

En av hbtq-historiens mest betydelsefulla personer har gått ur tiden. Anna Mohr avled i sviterna av covid -19, den 4 maj 2020. Närmast sörjande är makan Britt Dahlgren.

På 1980-talet lämnade hon sin påbörjade doktorsavhandling i arkeologi för att kunna ägna sig åt arbete med hiv och aids på RFSL. Under 18 år arbetade hon med hälsofrågor och gav särskilt röst åt lesbiskas sexuella hälsa. Anna var ordförande i EKHO och gav genom sitt engagemang kristna ork vara öppna både i sin tro och i sitt uttryck för kärlek. Tillsammans med Storkyrkoförsamlingen och domprosten där, Ludvig Jönsson, fick gruppen igenom att en stor gudstjänst skulle avsluta frigörelseveckan varje år (det vi kallar Pride idag). 1995 var hon en av de första att ingå partnerskap, då stod hon med Britt vid sin sida i Stockholms Stadshus och sa ja till rungade hurrarop.

Så här skriver Britt på sin Facebooksida:

”Det är tomt hemma nu efter 40 års liv och trevnad tillsammans och Celtas, vår hund, hoppar upp i Annas säng och undrar var hon är. Jag är ändå tacksam över att vi fick så lång tid tillsammans.”

Vi känner stor sorg över den förlust Britt får uppleva, men tacksamhet över den mångåriga kamp Anna fört för hbtq-personer och hiv och aids. Anna Mohr har räddat liv.

/Bodil Sjöström


Läs fler nyheter

Noaks Ark Riks

Registrera dig för vårt nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Säkra svar om hiv

Du kan anonymt vända dig till vår rådgivning och ställa vilka frågor du vill som rör hiv eller andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Samtalet registreras inte på din telefonräkning.

Vi som sitter vid telefonerna har över 30-års erfarenhet av att arbeta med hiv. Vi finns för dig helgfria vardagar mellan via telefon och chat mellan kl. 10:00 och 12:00. Vi har även vår chatt öppen helgfria onsdagar kl. 12:00-13:00. Allmänna frågor om hiv kan också ställas till direkt@noaksark.org.

Stäng

PRENUMERERA PÅ NYHETSBREV


Avbryt